reklama

Otázka číslo 4: DANĚ A ZAMĚSTNANOST

Praha - Vážené čtenářky, vážení čtenáři, deník Aktuálně.cz Vám nabízí možnost vybrat si nového předsedu vlády.

Sice jen nanečisto, ale zato v předstihu před ostrými červnovými volbami.

Lídrů šestnácti stran jsme se za Vás zeptali: V případě Vašeho vítězství ve volbách - jaké budou Vaše první kroky v daňové politice a politice pracovního trhu?

ODPOVĚDI:

Zdenka Ulmannová, předsedkyně Rovnosti šancí:

"Neprosazovala bych rovnou daň. Prosazovala bych posílit mechanismy, které povedou k uplatňování rovnosti příležitostí, zejména o dosažitelnost zaměstnání matkám, které se vrací po mateřské dovolené (a to byť za cenu daňové motivace zaměstnavatelů, kteří rovnost příležitostí budou uplatňovat, a jejich zvýhodnění před těmi, kteří tak nečiní)."

Václav Srb, předseda Koruny české:

"Navrhnu nulovou daň pro nízké platové kategorie a současně zvýšenou sazbu daně fyzických osob na 50 procent u příjmů přesahujících 30 milionů ročně. Přezkoumáme možnost zařazení některých karegorií nezaměstnaných do veřejně prospěšných prací."

Petr Cibulka, předseda Pravého Bloku

Odpověď zatím - i přes urgence redakce - Petr Cibulka nedodal.

Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu

"Viz bod č. 1: Zrušení minimální daně, zrušení povinnosti mít registrační pokladnu, zrušení povinnosti pro malé podnikatele platit zaměstnancům prvních 14 dní nemocenskou. To musí tak jako doposud být v povinnosti sátu. Důsledná liberalizace pracovního trhu, tak aby se podnikatelé a živnostníci nebáli nabírat zaměstnance."

Pavel Dohnal, předseda strany Moravané

"Naším vítězstvím ve volbách bude překročení 5% hranice volebních hlasů, potřebné pro získání mandátů v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a účast na koaličních jednáních. Daňová politika strany Moravané je odvozena od možnosti nastartovat devoluční proces. V rámci něho se např. počítá se zrušením dědické daně a daní z pozemků a nemovitostí. Obdobný přístup máme i v oblasti pracovního trhu, protože v naší koncepci neřeší pracovní trh centralizovaně stát, ale v rámci svých kompetencí a finančních zdrojů jednotlivé obce a města a v případě regionální nezaměstnanosti jednotlivé spolkové země."

Miroslav Tancoš, předseda Romské demokratické sociální strany

Miroslav Tancoš na on-line rozhovor - navzdory mnohokrát potvrzenému termínu - bez omluvy nepřišel, jeho mobilní telefon byl nedostupný. A stejně tak mobil místopředsedy strany; hluchý byl i telefon v kanceláři. Tancoš tudíž neodpověděl ani na redakční sadu otázek.

Ivan Fried, mluvčí Balbínovy poetické strany

"Balbínovci jako svou prioritu navrhují zrušit zdravotní a sociální daň a nahradit ji přirozenou daní z obratu (spotřební daní). Všichni bez rozdílu (pracující i nepracující) pak budou skutečně  podle svých možností  přispívat na zdravotnictví i sociální zabezpečení. Každý podnikatelský subjekt bude mít slevu na dani 2000 korun měsíčně za zaměstnance s určenou minimální mzdou, maximálně však 10000 korun měsíčně. Pokud klesne mzda jediného zaměstnance pod tuto hranici, ztratí na tuto slevu nárok."

František Zwyrtek, předseda politického hnutí Nezávislí

"Snížení daňového zatížení, a to snížením daňové sazby daně z příjmu u právnických osob a snížení progresivního růstu daně u fyzických osob. Dále přehodnocení odvodů zaměstnavatele a zaměstnance. Mělo by dojít ke snížení DPH na 15 %. Domnívám se, že nejvíce míst mohou vytvořit živnostníci, pokud jim vytvoříme dobré daňové podmínky."

Jaroslav Rovný, pražský lídr České strany národně socialistické

"V současné době odmítáme jednoznačně rovnou daň v oblasti zdanění zisku. Velmi vážně bychom uvažovali o sjednocení DPH. Stav dvojí sazby vždy vytváří podmínky pro různé spekulace a přináší zvýšené náklady na jeho kontrolu. Daňový systém nastavíme tak, aby nejen plnil státní pokladnu, ale zároveň podporoval ekologicky šetrné provozy, investice a vytváření nových pracovních místa a rozvoj malého a středního podnikání. Větší konkretizace této otázky je na delší odpověď."

Jan Kasl, výkonný místopředseda SNK-ED

"Liberalizace trhu práce - včetně změn zákoníku práce, okamžité zahájení prací na přepracování daňové soustavy - zjednodušení, snížení, změny podílů na výnosu, rušení výnos nepřinášejících daní, a zásadní balík souvisejících reforem - zdravotní, sociální a důchodové."

Martin Bursík, předseda Strany zelených

"První věcí bude dohodnout se s partnery. V těchto dohodách budeme prosazovat své pojetí snížení zdanění práce a zvýšení zdanění těch energií, které jsou nešetrné k životnímu prostředí. Vzhledem k tomu, že se teď i ostatní strany snaží dohnat, co v jejich programech ekologicky dosud pokulhávalo, mohla by ta dohoda být snadnější, než se zdálo ještě před několika týdny."

Pavel Němec, předseda US-DEU

"Dlouhodobě prosazujeme snižování přímých daní, takže snížení daně z příjmu jak fyzických, tak právnických osob a umožnění daňových asignací. Pracovní trh má být otevřený."

Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL

"Snížení daňové zátěže, dominantně přímých daní, dominantně pak odvodů, které zdražují, a tedy znepřístupňují tvorbu pracovního místa. Pracovní trh vyžaduje reformu, která umožní zejména malým a středním podnikatelům vytvářet pracovní místa. Tedy po dohodě s podnikatelskými a odborovými svazy ne nezbytný nový zákoník práce, nový zákon o nemocenském pojištění, to vše ve vazbě na moderní občanský zákoník."

Mirek Topolánek, předseda ODS

"Snížení a výrazné zjednodušení daní zavedením rovné daně. Na ní vydělají všichni. Nikoli jen ti nejbohatší, jak se snaží veřejnosti namluvit sociální demokracie. Pracovní trh je dnes velice sešroubovaný a rozhodně mu neprospívá nový Zákoník práce schválený ČSSD a komunisty. V případě volebního úspěchu ho chceme změnit. Musíme uvolnit vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a omezit vliv odborů, které mají ve vztahu k zaměstnavatelům neúměrné kompetence. Zároveň chceme i snížit cenu práce snížením odvodů na sociální pojištění."

Bohuslav Sobotka, úřadující předseda ČSSD

"Zvýšení slevy na dani na dítě a prosazení nového zákona o dani z příjmů."

Vojtěch Filip, předseda KSČM

"V daňových zákonech zejména změna zákona o dani s příjmů s větší daňovou diferenciací tj. u fyzických i právnických osob zavedení vícepásmové daně od 10 do 35 % zejména tak bychom chtěli posílit malé a začínající podnikatele, a podnítit jejich zájem o investování. Dále zajistit zákon o majetkových přiznáních a zavedení daně z luxusu. U odpisových sazeb zavedení rychlejšího odpisování a limity na odpisování ceny osobních automobilů do nákladů v odpisech by se mohlo odepsat tak jako v SRN jen cena průměrného automobilu vyšší střední třídy."

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama