Bělorusko: Zbit a zatčen opoziční vůdce

rst, ČTK
3. 3. 2006 12:00
Minsk - Vládní agenti zbili a zatkli opozičníka Alexandra Kozulina, který kandiduje v březnových volbách na úřad prezidenta. Uvnitř VIDEO

Incident se odehrál v okamžiku, kdy se pokusil vejít do sálu, kde se v metropoli Minsku konala konference za předsednictví autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Po několika hodinách strávených na policejní stanici byl opět propuštěn.

Organizace ochránců lidských práv mezitím oznámily, že během konference bylo po celém Minsku zatčeno asi 60 aktivistů opozice.

Začala kampaň před volbami

Zároveň tato zatčení charakterizovaly jako zahájení kampaně s cílem rozdrtit opozici před prezidentskými volbami plánovanými na 19. března, v nichž žhavý kandidát Lukašenko, který vládne zemi železnou pěstí od roku 1994, hodlá usilovat o znovuzvolení.

Lukašenko a další oficiální činitelé tvrdí, že opozice dostává pomoc ze Západu s cílem vyprovokovat po volbách obdobné povstání jako byly v uplynulých dvou letech masové demonstrace v Gruzii, na Ukrajině a v Kyrgyzstánu. Ty pomohly svrhnout mnohaleté vůdce.

Kozulin, jenž je jedním ze dvou představitelů běloruské liberální a nacionalistické opozice, kteří se s Lukašenkem utkají o prezidentské křeslo, se dal slyšet, že se chtěl konference zúčastnit, protože chtěl "říci pravdu o diktatuře, v níž žijeme".

Kozulin a tři členové jeho volebního týmu byli fyzicky napadeni a on sám pak převezen na policejní stanici. Podle jeho mluvčí Niny Šidlovské jedním z mužů, kteří kandidáta zbili, byl velitel jednotky pořádkové policie. Ostatní útočníci byli v civilním oblečení.

Zbit byl i televizní kameraman Reuters Dmitrij Modorskyj, který pak musel být hospitalizován. Bezpečností agenti v civilním oblečení a vyzbrojení pistolemi prostřelili pneumatiky automobilu, v němž se kameraman údajně snažil uniknout.
Zbit byl i televizní kameraman Reuters Dmitrij Modorskyj, který pak musel být hospitalizován. Bezpečností agenti v civilním oblečení a vyzbrojení pistolemi prostřelili pneumatiky automobilu, v němž se kameraman údajně snažil uniknout. | Foto: Aktuálně.cz

Policisté vypálili varovné výstřely, pak ztloukli a obklíčili asi dvacítku Kozulinových stoupenců, kteří se shromáždili u policejní stanice a dožadovali se jeho propuštění. Zadržena byla také Kozulinova právní zástupkyně, která se dožadovala přístupu ke svému klientovi.

Zbit byl i televizní kameraman Reuters Dmitrij Modorskyj, který pak musel být hospitalizován. Bezpečnostní agenti v civilním oblečení a vyzbrojení pistolemi prostřelili pneumatiky automobilu, v němž se kameraman údajně snažil uniknout.

"Výtržnictví"

Mluvčí běloruské prokuratury Andrej Šved uvedl, že Kozulina ošetřili lékaři. Podle Šveda byl Kozulin obviněn z "výtržnictví".

Aljaksandr Milinkevič, kandidát podporovaný většinou opozičních skupin, svolal na dnešní večer pouliční shromáždění, aniž požádal o policejní povolení. Na počátku akce se v Minsku shromáždilo nejméně 1000 lidí, což je podle agentury Reuters víc, než se jich v uplynulých měsících takových akcí zúčastnilo.

Lukašenko je častým terčem kritiky opozice a západních vlád kvůli falšování výsledků voleb, pronásledování politických rivalů a umlčování nezávislých médií.

V poslední době několikrát zopakoval, že vzhledem ke své vysoké popularitě v zemi s deseti miliony obyvatel nemá zapotřebí volby falšovat.

 

Právě se děje

Další zprávy