Přilétá Putin, policie aktivovala agenty

Sabina Slonková, Pavel Baroch
27. 2. 2006 0:00
Praha - Od návštěv amerických prezidentů Praha takové nasazení bezpečnostních složek nezažila. Do Česka ve středu přilétá Vladimir Putin.
Vladimir Putin na návštěvě Španělska
Vladimir Putin na návštěvě Španělska | Foto: Reuters/S.Perez

Do operací kolem Putinova pobytu v Česku je podle informací Aktuálně.cz zapojeno několik desítek lidí. Vedle českých tajných služeb a policejních specialistů do bezpečnostních plánů mluví také Rusové.

V plánu je i "atentát"

"Bezpečnostní opatření budou srovnatelná s těmi, která jsme přijímali při návštěvách amerických prezidentů," potvrzuje ministr vnitra František Bublan: "Nebudou to vysloveně nějaké manévry, jako to bylo v případě summitu NATO, ale je jasné, že to bude přísnější, než když přijede jiná evropská hlava státu."

Bublan uvedl, že opatření odpovídají i velikosti delegace, která bude větší než u jiných státních návštěv. A budou počítat i s případnou hrozbou atentátu.

"Zdůrazňuji, že jde jen o teorii. Do současné chvíle není jediná informace, podle níž by se během návštěvy mělo něco stát," dodává Bublan.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

POPRVÉ V PRAZE

Třiapadesátiletý Putin je v prezidentské funkci už ve druhém funkčním období, Česko však zatím nenavštívil. Jeho předchůdce Boris Jelcin byl na oficiální návštěvě Prahy v srpnu 1993. Nejblíže se Putin "přiblížil" vloni, kdy navštívil Slovensko. Návštěvu této země spojil s rusko-americkým summitem v Bratislavě.

Rusové už v Praze byli

Příprava bezpečnostních složek už dávno začala. "Prověřujeme sebemenší detail, který by mohl nasvědčovat tomu, že by se během návštěvy mohla stát nějaká násilnost. Zatím se ale žádný z prověřovaných náznaků nepotvrdil," říká mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert.

Pracovníci tajných služeb a speciálních útvarů jsou v kontaktu se svými zahraničními partnery, napojili se i na zdroje z podsvětí. Zjišťují, jestli do země nepřijel ze zahraničí někdo, kdo má vztah k teroristickým organizacím nebo je v podezření z násilných deliktů.

Do Prahy také přijel ruský tým, aby se dohodnul na spolupráci s českými bezpečnostními složkami. "Přípravný tým tady už byl," potvrzuje Dmitrij Kovalkov, mluvčí ruského velvyslanectví v Praze.

Detaily jsou tajné

O jakýchkoliv podrobnostech, například jak početná bude ruská ochranka strážící Putina, ovšem odmítá mluvčí Kovalkov hovořit. "To opravdu nemohu říct, všechno to je záležitost bezpečnostních orgánů," říká.

Náměstek policejního prezidenta Jan Brázda uvedl, že na bezpečnost ruského prezidenta budou v pražských ulicích a na úřadech, kam Putin při své dvoudenní návštěvě zavítá, dohlížet desítky policistů.

Policejní experti také předem prohlédnou všechny trasy, kudy Putin pojede, i budovy, kde bude pobývat. Budou například zjišťovat, jestli někde nemůže být uložena bomba.

"Máme s těmito akcemi zkušenosti, ale o detailech všech bezpečnostních opatření se zmiňovat nebudeme," zdůrazňuje náměstek Brázda.

Navzdory manévrům, obecně tak české úřady konstatují: Ruské bezpečnostní složky neměly ohledně Putinovy návštěvy v Praze žádné zvláštní požadavky.

 

Právě se děje

Další zprávy