USA odsoudily režim v Bělorusku

rst, ČTK
24. 2. 2006 16:43
Washington - USA včera oficiálně obvinily Bělorusko, že tvrdě omezuje opozici, a zpochybnily průhlednost a spravedlnost nadcházejících prezidentských voleb.
Demonstrace proti prezidentu Lukašenkovi se konala 18.2 před ruským ministerstvem zahraničí v Moskvě.
Demonstrace proti prezidentu Lukašenkovi se konala 18.2 před ruským ministerstvem zahraničí v Moskvě. | Foto: Reuters

Infobox

Vážení čtenáři,

v měsíci březnu budeme připravovat speciál o běloruských volbách. Rádi uvítáme vaše náměty i nápady. Rádi si také přečteme Vaše názory na situaci v Bělorusku. Vaše názory můžete posílat na adresu [email protected]

Ty se budou v této bývalé sovětské republice, které vládne "poslední evropský diktátor", konat 19. března.

"Je odsouzeníhodné, že běloruské úřady zadržují a pronásledují své občany, kteří chtějí vykonávat svá občanská a politická práva," řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Adam Ereli.

Nedávné zatýkání představitelů opozice vyvolává u Washingtonu pochyby, zda Bělorusko uspořádá svobodné a spravedlivé volby a zda bude jednat v duchu norem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v otázce demokratických a lidských práv.

"Vyzýváme běloruskou vládu, aby respektovala práva svých občanů a osvobodila ty, kteří jsou zatčeni z politických důvodů," dodal mluvčí.

OBSE začátkem února kritizovala porušování lidských práv a pronásledování opozice v Bělorusku již před začátkem volební kampaně. Podle panevropské organizace běloruské úřady pronásledují i nevládní organizace, nezávislé odbory a zatýkají opoziční politiky.

Nové běloruské rádio

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že rozhlasové a televizní vysílání pro Bělorusy, sponzorované z peněz Evropské unie, se rozběhne tuto neděli, tedy ještě před prezidentskými volbami.

Bělorusové tak dostanou novou příležitost dozvědět se o dění doma a ve světě i z nezávislých zdrojů, necenzurovaných režimem autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Češi do Běloruska investovali 4 miliony korun

Tiskové oddělení českého ministerstva zahraničí ve čtvrtek sdělilo ČTK, že věnovalo loni na podporu demokracie v Bělorusku zhruba čtyři miliony korun.

Peníze vynaložilo především na studijní pobyty běloruských aktivistů v Česku, podporu běloruského nezávislého tisku a rozhlasového vysílání a na brožury zabývající se stavem lidských práv v zemi.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se na čtvrteční pražské konferenci o situaci v Bělorusku ohradil proti tvrzení běloruských úřadů, že se Česko vměšuje do vnitřních záležitostí této země.

 

Právě se děje

Další zprávy