reklama

Čekali jsme dlouho, bez pomoci by nebyla

Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci.
Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci. | Foto: Aktuálně.cz

Tyto příběhy pocházejí z diskuzí na internetových stránkách, které se neplodnosti a její léčbě věnují. Jsou od skutečných žen, pacientek. Žádná z nich se nechtěla podepsat. Argumentovaly tím, že si nepřejí, aby jejich okolí vědělo, že mají tento druh problémů.

Čekali jsme 8 let

Mám 2,5 roku stará dvojčata po umělém oplodnění a jsme strašně rádi, že je máme. Čekali jsme na ně 8 let a nikdo, kdo to neprožil, nemůže vědět, jaká je to beznaděj každý měsíc čekat, jestli jste těhotná nebo ne, a pak si to obrečet, když to nevyjde. Jsem strašně ráda, že existuje možnost neplodnost léčit a my máme dvě zdravé krásné děti. Myslím, že by tuto možnost měl mít každý!

Podle nového zákona by se nenarodila

Je mi 43 let, mám z prvního manželství 22letého syna a před 3 lety jsem se znovu vdala. Manžel ze zdravotních důvodů děti neměl. Trpí špatnou pohyblivostí a nedostatkem spermií. Je mu 49 let. Rozhodli jsme se tedy pro umělé oplodnění. Podařilo se na druhý pokus a máme nádherná a naprosto zdravá roční dvojčata. Holčičku a kluka. Naše děti by se podle nového zákona vůbec nemohly narodit.

Hrůza děs

Se svým prvním mužem jsem se snažila přijít do jiného stavu dlouho. Pak doktoři zjistili, že mám neprůchodné vaječníky. Zřejmě následek nějakého zánětu. Než jsme se rozhodli, jak budeme situaci řešit, našel si manžel přítelkyni a nakonec jsme se rozvedli. To, že jsme neměli děti, k tomu jen přispělo.

Krátce na to jsem se seznámila se svým současným manželem. O svém problému jsem mu řekla hned na začátku vztahu. Postavil se k tomu skvěle a z jeho strany jsem vždycky měla podporu.

Před dvěma měsíci se nám narodilo miminko, které by nepřišlo na svět, kdyby tento problematický zákon již platil. Musela bych se totiž nechat oplodnit spermiemi cizího muže, což pro mě naprosto nepřipadá v úvahu. Je to hrůza. Nechci na to myslet. Je mi do pláče. Nemůžu se proti takovému nařízení bránit. Je to strašně nespravedlivé.

Více informací na porodnice.cz  a neplodnost.cz.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama