Bělorusko má nezávislé rádio. V Polsku

čtk,man
22. 2. 2006 15:32
Minsk - Bělorusové půjdou 19. března znovu k volbám. Ačkoliv o vítězství autoritářského vůdce Alexandera Lukašenka pochybuje málokdo, diktátorovi měsíc před hlasováním přece jen přibyl významný soupeř.

Není jím žádný protikandidát, ale nezávislá rozhlasová stanice.

Z Polska dnes totiž začalo vysílat Radio Racja (Pravda). Sídlí poblíž běloruských hranic ve východopolském městě Bialystok. Na středních vlnách ho budou moci zachytit lidé v západní a centrální části Běloruska. Vysílání podporuje polská vláda.

"Zatím budeme vysílat asi dvě hodiny denně," řekl agentuře PAP šéf rádia Eugeniusz Wappa. Program v běloruštině připravují běloruští a polští novináři. Rádio Racja už kdysi vysílalo, svou činnost ale muselo kvůli finančním problémům ukončit.

Vysílání chystá i Evropská unie 

Nezávislé vysílání pro Bělorusko připravuje i Evropská unie. Konkurz koncem ledna vyhrálo mezinárodní konsorcium pod vedením německé společnosti Media Consulta. Evropská komise na projekt, který kromě rádiového a televizního vysílání zahrnuje internet, podporu běloruského tisku a školení tamních novinářů, vyčlenila dva miliony eur (asi 60 milionů korun).

Foto: Aktuálně.cz

Běloruské státní sdělovací prostředky jsou cenzurovány, soukromé čelí nátlaku tajné služby a policie. Novináři, kteří Lukašenka kritizují, se vystavují nebezpečí soudního procesu pro údajné podvracení republiky.

Oficiální průzkum: až 75 % pro Lukašenka

Lukašenko si loni nechal v referendu odsouhlasit změnu ústavy, jež mu dovoluje opětovné zvolení. O prezidentský úřad se ucházejí další tři kandidáti, z toho dva opoziční. Podle opozice jsou ale volby rozhodnuty předem a současný prezident si prý výhru pojistí všemi možnými prostředky.

Průzkumy veřejného mínění mu přisuzují podporu od 55 do 75 procent.

Důležitý spojenec Putin

Autoritářský Lukašenko vládne v zemi od roku 1994. U moci ho drží kromě bezpečnostních a armádních struktur také podpora ruského prezidenta Vladimira Putina. Lukašenka podporují hlavně obyvatelé venkova, zatímco v běloruských městech je populární opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy