Kauza Krejčíř: muž státu dostal miliony

Sabina Slonková
21. 2. 2006 0:00
Praha - Bývalý šéf strategické firmy Čepro se zapletl s uprchlým miliardářem. V době, kdy chtěla skupina překupníků připravit stát o miliardy za benzín.
Foto: nbu

Člověkem, který se zapletl se skupinou uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, byl jeden z nejvlivnějších mužů v zemi - někdejší ředitel Národního bezpečnostního úřadu a později šéf Čepra Tomáš Kadlec.

Deníku Aktuálně.cz se podařilo zjistit, že od lidí z Krejčířova bezprostředního okolí přišly v říjnu 2004 na Kadlecův účet dva miliony korun.

Infobox

DÁLE SI PŘEČTĚTE

 

A co víc: Stalo se to v době, kdy státu hrozilo, že ho skupina firem prostřednictvím spekulativních obchodů s benzínem, které policie považuje za podvodné, připraví o tři miliardy z firmy Čepro. Žalobci, kteří na případu pracují, jsou přitom přesvědčeni, že autorem unikátního podvodu byl právě Krejčíř.

Přítel přítele

Dva miliony korun se ocitly na Kadlecově spořitelním účtu přesně 29. října 2004. Bylo to jedenáct dní před tím, než se v Čepru rozjela nečekaná soudní exekuce. Krejčířova skupina jejím prostřednictvím "v tichosti" chtěla z Čepra dostat miliardy za údajně neuhrazené obchody.

Hrozbu, o níž stát vyjma nejužšího vedení Čepra neměl tušení, zhatili novináři - přesně v den, kdy do strategické firmy skutečně přišel exekutor, totiž kauzu zveřejnili. Stát tudíž stihl zareagovat a s pomocí policie hned ráno konta, na nichž Čepro mělo miliardy, zablokoval.

Foto: Ondřej Besperát

Kdo vložil v téže době dva miliony na Kadlecův účet? Podle zjištění Aktuálně.cz to byl tehdy sedmadvacetiletý Marcel Hájek. Mladík, jehož sestra Denisa žije s Petrem Hrubým - nejlepším přítelem Radovana Krejčíře.

Sám Krejčíř například před časem v Mf Dnes oznámil, že právě s Hrubým hodlá podnikat na Seychelských ostrovech, kam uprchl.

Neznám, neviděl jsem

Úřady, které vyšetřují předloňský atak na Čepro, od počátku pracují s variantou, že skupině Radovana Krejčíře musel při pokusu o vyvedení peněz pomáhat přímo někdo z managementu státem řízené firmy. Konkrétní osobu ovšem dodnes policie neodhalila.

Tomáš Kadlec, který musel z funkce odejít poté, co se do hrozící miliardové aféry vložil premiér Jiří Paroubek, "zásilku" milionů na svůj účet nepopírá. Tvrdí však: Marcela Hájka, od nějž suma přišla, neznám, nikdy jsem ho neviděl.#reklama

Dva miliony korun prý byly úvěrem. "Ty peníze jsou normální půjčka, mám na to splátkový kalendář. Jméno toho člověka, který mi půjčil, vám ale neřeknu. Je to soukromá záležitost," sdělil Aktuálně.cz Kadlec.

Svého věřitele tají i přesto, že sám uznal: Časová shoda s podivnou exekucí v Čepru mě vystavuje vážnému podezření.

"Je to pro mě osobně nepříjemná věc. Bohužel jsem se asi stal předmětem nějaké hry. Ale já Krejčíře ani Marcela Hájka neznám. Nikdy jsem je neviděl," dodal Kadlec, který má za sebou letitou praxi důstojníka tajné služby a šéfa dlouhodobě zpochybňovaného NBÚ.

Marcel Hájek nebyl v minulých dnech k zastižení. "Já mu vaše číslo předám," slíbila Blanka Hrubá, matka Hájkova švagra. Vzkazy však zůstaly bez odezvy.

 

Právě se děje

Další zprávy