reklama

Kadlec: manažer s barvitou minulostí

Málokterý státní úředník a posléze manažer státem ovladané firmy má za sebou tak barvitou minulost jako Tomáš Kadlec. Muž, který svoji kariéru posledních let spojil s politiky ČSSD. I ti se jej však nakonec zbavili.

Porevoluční roky Kadlec strávil v civilní kontrarozvědce, kde řídil klíčový odbor, který se zabýval monitorováním ekonomické kriminality. Jeho vliv dalece přesahoval pozici "řadového" šéfa odboru. Byl to například právě on, kdo z velké části přispěl k odchodu tehdejšího šéfa BIS, disidenta a bývalého poslanece ODS Stanislava Devátého.

Vytáhl jej Tošovský

Z tajné služby si jej po pádu Klausovy vlády "vytáhl" přímo do Strakovy akademie tehdejší prozatímní premiér Josef Tošovský, který z něj udělal poradce přes tajné služby. Nejvlivnější funkce se ale dočkal až s nástupem ČSSD k moci. Zemanův kabinet mu svěřil řízení nově vzniklého a obrovskými pravomocemi vybaveného Národního bezpečnostního úřadu, který uděluje firmám a osobám povolení pro práci s tajnými informacemi.

Kadlec se "předvedl" záhy. V dubnu 1999 musel zaplatit pokutu za to, že se popral v restauraci a podle svědků nafackoval dvacetileté dívce. "Byl totálně sťatej. Nemohl skoro ani mluvit, úplně blekotal," citovala tehdy Mf Dnes vyhazovače podniku Ponorka. Kadlec verzi svědků popíral. "Já jsem se nepopral. Oni zmlátili mě." Proti výsledku přestupkového řízení se nicméně neodvolal.

Mrázek? Měli jsme si co říct

Odchod Kadlece tehdy nikdo nežádal. Bez povšimnutí prošla i další aféra, v níž Kadlecova pravá ruka Martin Hejl intervenoval u vedení protikorupční služby v kauze České spořitelny. V ní byly ohroženy zájmy nedávno zastřeleného podnikatele Františka Mrázka, nepsaného krále podsvětí.

Mrázek se s Hejlem i s Kadlecem znal, ještě v BIS o něm oba muži shromažďovali informace. Časem se však role poněkud obrátily a Mrázek je začal využívat. Jak ostatně sám nedávno v České televizi přiznal Kadlec: "Měli jsme si o některých tématech asi co říct a vzájemně jsme si vyměňovali možná některé zajímavé postřehy, co se v tomto státě děje."

Jak to bylo s prověrkami

Politiky ovšem pochybné kontakty šéfa úřadu, který má mimo jiné dohlížet na bezúhonné chování státních úředníků, nijak nezajímaly. A to přesto, že politickou elitu varovala jak původní Kadlecova mateřská BIS, tak speciální policejní složky. Chráněnec expremiéra Grosse Kadlec dokonce ustál i nejvážnější podezření, kterého se NBÚ nezbavil dodnes a policie je stále vyšetřuje. Úřad už za Kadlece čelil podezření, že s prověrkami manipuluje a důležitý certifikát o bezpečnostní spolehlivosti firmám a lidem jednoduše prodává.

Tomáš Kadlec musel svůj post opustit až po pěti letech v rámci personální rošády v bezpečnostních složkách. Z funkce rezignoval spolu s odvěkým rivalem, šéfem BIS a chráněncem lidoveckého předsedy Jiřím Růžkem. Ještě před svým odchodem si Kadlec stačil "pojistit" svého nástupce, za něhož prosadil Jana Mareše. I on musel odejít kvůli pochybným kontaktům s podsvětím.

Sociální demokraté - za významného přispění Grosse - se o Kadlece ihned postarali a poslali jej řídit strategickou státní společnost Čepro. Tu dovedl po několika úspěšných letech do ztráty a navíc nedokázal zabránit soudním sporům, v nichž jde státu o šest miliard korun. Z čela Čepra jej nakonec sesadil až loni v létě premiér Paroubek, kterého s Kadlecem nepojily v minulosti žádné vazby.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama