Petr Holub | Komentáře
17. 2. 2006 0:01

Petr Holub: V osidlech ptačí hysterie

Zřejmě je to jen rozverná mediální hra. Je však divné, že se při ní mluví o nejhorší epidemii, která potkala Evropu nejméně od dvacátých let minulého století.

Řeč je o rozpoutané hysterii s názvem ptačí chřipka.

Ve čtvrtek před půlnocí je pouze otázkou času, kdy bude virus ptačí chřipky nalezen i v Česku. Noviny už pár dnů připomínají, že chřipka je na hranicích a že nás obléhá. Dalo by se říci: Pokud čeští veterináři neobjeví virus řekněme do pondělí, vzbudí to vážnou pochybnost o jejich kompetenci.

Hysterii rozpoutali novináři, o tom snad není pochyb. Titulky o tom, jak v Asii umírají lidé na novou smrtelnou chorobu, jak v Evropě umírají labutě a jak není dostatek léků, se v médiích šíří mnohem rychleji než nebezpečný virus. Katastrofické vize dokázaly vždy zajistit novinám dobrý prodej.

Přidali se i politici, kteří zatím opatrně zkoušejí, jestli z nutných veterinárních opatření nejde udělat politické téma, které je například před volbami může představit jako zachránce národa.

Zahanbit se nedají ani vědci. Hovořit o pravděpodobnosti, se kterou ptačí virus zmutuje tak, aby byl přenosný mezi lidmi, je nejlepší recept, jak dnes dostávat granty v řádech milionů eur.#reklama

Fakta nejsou tak dramatická. Na ptačí chřipku zatím na celém světě zemřelo zhruba devadesát lidí, tedy méně než v České republice na srdeční a cévní choroby za jeden den. Lidé se mohou nakazit pouze od ptáků. Buď tím, že je snědí bez tepelné úpravy, anebo když se dostanou do styku s jejich trusem či nosními sekrety. Zatím nebyl zaznamenán přenos viru mezi lidmi.

Celou hysterii ale nejde svést na novináře.

Chování poděšené veřejnosti připomíná úzkostně čistotnou ženu v domácnosti, která si přehnaným důrazem na hygienu kompenzuje nějaký jiný problém, například potíže s partnerem.

Evropa dnes nejspíš trpí komplexem obležené pevnosti, které hrozí přistěhovalci, islám a laciná pracovní síla v Číně. Proto tak banální zjištění, že stěhovaví ptáci přenášejí nemoci, hned probouzí zdání apokalypsy. Už je to tady, východ na nás útočí. Musíme nasadit všechny síly, abychom se ubránili.

Je to jako v jiném příkladu ze zdravotní oblasti. ČSSD dělá všechno pro to, aby středočeskému hejtmanu Bendlovi zabránila privatizovat nemocnice. Protože kdyby se privatizovaly, hejtman by je mohl rozkrást a vytunelovat, dodávají.

Mnohem víc pravděpodobná je ale verze, že privatizace nemocnicím pomůže.

Ptačí chřipka také může přijít do Čech s labutěmi, zmutovat a zahubit část národa špatně zásobeného lékem Tamiflu. Anebo se stane něco úplně jiného.

Autor pracuje jako politický zpravodaj v redakcích HN a Českého rozhlasu 6

 

Právě se děje

Další zprávy