reklama

Před 60 lety: 15. února 1926

Mladá fronta z pátku 15.února 1946 napsala mimo jiné:

Polská delegace v Praze. Ve čtvrtek dopoledne dorazila do Prahy první část polské delegace určené k jednání s československou vládou. Jsou v ní zastoupeni odborníci z ministerstev průmyslu, plavby a zahraničního obchodu, dopravy, financí a dalších.

Definitivní výsledky voleb v SSSR. Všichni zvolení poslanci jsou kandidáti bloku komunistů a bezpartijních, pro které hlasovalo 99,18% z celkového počtu voličů. Účast voličů byla skoro stoprocentní. Nedělní volby v SSSR byly důkazem největší důvěry v komunistickou stranu od revoluce.

Paní Rooseveltová doporučuje zákaz sňatků s Němkami. Choť zemřelého amerického prezidenta navštívila Německo, kde se zúčastnila jako člen americké delegace OSN zasedání Spojených národů. Na tiskové konferenci poté prohlásila, že Spojené státy by měly provádět pevnou politiku, pokud se týká sňatků amerických vojáků s Němkami a měly by trvat na zákazů takových sňatků. Dále se paní Rooseveltova vyslovila proti tomu, aby američtí vojáci uzavírali sňatky během své služby v zámoří a opřela se o rázné stanovisko, že řada takových sňatků končí rozvodem.

Vybraný článek v plném znění:

Trest smrti primáři berounské nemocnice.

Senátem vrch. soudního rady dr. Vlka byli dnes souzeni dva konfidenti gestapa a SS, 39letý primář berounské nemocnice MUDr. František Wabra a 42letý zástupce pojišťovny v Berouně Oldřich Staněk. Dr. Wabra byl jedním z těch nacistů, kteří se ani trochu neštítili bydlet ve vile, která dříve patřila příslušníku "nečisté rasy", zvláště když tato vila byla pak jakousi malou bezpečnostní centrálou pro celý berounský kraj. Sem docházel za panem primářem pojišťovací agent Staněk, který se podle vlastních slov pana Wabry "všude vetřel", aby mu přinesl hlášení o "podezřelých" obyvatelích Berouna. Pan primář pak tato hlášení postupoval na příslušné místo, t. j. gestapu na Kladno. A páni gestapáci byli spokojeni. Vždyť tak mohla být spousta lidí odvlečena do koncentračních táborů, kde už mohli beze stopy zmizet. Skutečně také dvě oběti udání společnosti Wabra & Staněk (Jan Lhota a Kurt Kasper) zahynuly v gestapáckých mučírnách, proto soud uznal po provedeném průvodním řízení oba obžalované vinnými ze zločinu podle § 11/IV retr. dekr. a odsoudil je k trestu smrti. Veřejnou žalobu zastupovat st. z. dr. Kotva.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama