reklama

Pojištění není spoření, varuje Česká národní banka

Zprávy z Aktuálně.cz pro Insider

Praha - Prodejci životního pojištění nesmějí tento produkt přirovnávat ke spoření, ani nesmějí investiční složku nazývat jako spořicí. Výslovně je na to upozornila Česká národní banka (ČNB), která nad pojišťovnami dohlíží. Používání pojmu spoření v souvislosti s produkty životního pojištění považuje za klamavé.

"Životní pojištění je primárně pojistným produktem, a nejedná se tedy o produkt spořicí, ani o produkt důchodového spoření," vysvětlila online deníku Aktuálně.cz Petra Vlčková z odboru komunikace ČNB.

Používáním zavádějícího pojmu může prodejce podle názoru ČNB v zájemci o pojištění vyvolat klamnou představu, že zaplacením pojistného podstupuje "jen" rizika běžně spojovaná s depozitními produkty. Ve skutečnosti ale přitom nejde o klasický vklad (pojištěný v bance), ale jde o investování do „podkladových aktiv", například do akcií či komodit, jehož návratnost může být nulová, respektive hrozí ztráta investice.

Centrální banka tento svůj výklad vyslovila v Dohledovém benchmarku č. 5/2013. Ten přitom není právním předpisem, ale "jen" názorem ČNB jako regulátora oboru, který bude aplikován při výkonu dohledu. Pojišťovnám přesto hrozí, že když nebudou názor ČNB respektovat, tak jim centrální banka udělí pokutu za správní delikt. Případný spor by pak řešil soud.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama