reklama

Další rána pro ČSSD: V Olomouckém kraji zpochybní volby

Zprávy z Aktuálně.cz pro Insider

Praha - ČSSD, kterou zmítají vnitrostranické boje mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Michalem Haškem, čeká další problém. Skupina straníků z Mohelnice v čele s právníkem Pavlem Němcem, která před volbami neúspěšně podávala předběžné opatření kvůli podobě olomoucké kandidátky, se totiž chystá zpochybnit volební výsledek v kraji.

Správní žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu by měli podat do konce tohoto týdne. "Podáme žalobu, aby soud rozhodl o neplatnosti voleb kandidátů v ČSSD v Olomouckém kraji," vysvětlil Aktuálně.cz Němec.

Pro zpochybnění voleb se Němec rozhodl proto, že vedení šumperské organizace ČSSD mu podle něj neodpovědělo na nabídku nového termínu jednání a mimosoudního řešení vleklého sporu. "Nechceme, aby se opakovaly volby, jen požadujeme, aby nám soud dal za pravdu," dodává právník.

Žaloba se tak nebude týkat celých voleb ani celého kraje, ale pouze kandidátky sociálních demokratů, konkrétně jejího lídra a dvou mužů, kteří skončili na druhém a třetím místě, tedy Romana Váni, Pavla Holíka a Jiřího Zemánka. Podle zákona může občan nebo sdružení podat žalobu na neplatnost voleb, neplatnost hlasování nebo na neplatnost volby kandidáta. A právě třetí, poměrně komplikovanou cestu, Němec zvolil.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama