reklama

Vědci dostali Nobela za výzkum božské částice

Zprávy z Aktuálně.cz

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali Francois Englert z univerzity v Bruselu a Petera Higgse z univerzity v Edinburghu.

Nobelův výbor ocenil jejich výzkum v oblasti subatomických částic, konkrétně takzvaného Higgsova bosonu, uvedl stálý tajemník Švédské akademie věd Staffan Normark.

Samotné vyhlášení bylo původně naplánováno na 11:45 SELČ, ale nakonec se o hodinu opozdilo. Členové fyzikálního výboru totiž o vítězi hlasují v den oznámení výsledků. A akademie po poledni na Twitteru informovala, že výbor "stále ještě jedná".

Od roku 1901, kdy byla Nobelova cena poprvé udělena, si ji odneslo celkem 106 laureátů. Pouze v 47 případech si toto nejvyšší ocenění na poli vědy odnesl jediný člověk.

Ze statistik dále vyplývá, že tomuto oboru dlouhodobě dominují muži. Příslušnice něžného pohlaví  si Nobelovu cenu za fyziku odnesla jen dvakrát.

Nejmladšímu laureátovi bylo pouhých 25, nejstaršímu oceněnému je 88. Zajímavostí je, že se fyzikovi Johnu Bardeenovi podařilo získat Nobela hned dvakrát.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama