reklama

Do Prahy přijede Su Ťij, Zeman o schůzce neuvažoval

Zprávy z Aktuálně.cz

Praha - Česko čeká v září významná zahraniční návštěva. Do Česka poprvé přijede vůdkyně barmské opozice a poslankyně parlamentu Do Aun Schan Su Ťij. Tedy žena, za níž do Barmy nedávno přijel dokonce i americký prezident Barack Obama. Nositelka Nobelovy ceny za mír navštíví v září konferenci Forum 2000.

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové český prezident Miloš Zeman ještě nad možným setkáním s disidentkou neuvažoval. Co se týče dalajlamy, který na letošní Forum 2000 rovněž přijede, dal ale prezident už v minulosti opakovaně najevo, že se s Tibeťanem nesejde.

"Nejsem náboženský vůdce, jinak bych se s dalajlamou s potěšením setkal," zlehčoval Zeman situaci při debatě k prezidentským volbám. Podle všeho ale spíše nechce ohrozit obchodní styky s Čínou.

Su Ťij byla na konferenci zvána pravidelně, ale nemohla přijet kvůli věznění. Nadace Forum 2000 uvedla, že letošní 17. ročník konference se bude věnovat společnostem v přerodu. Téma podle nadace vychází z odkazu zakladatele Fora 2000 a bývalého prezidenta Václava Havla, který zasvětil svůj život boji za svobodu a lidskou důstojnost tváří v tvář represivnímu režimu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama