reklama

Risk s pohyblivou sazbou hypotéky ušetřil desítky tisíc

Monitoring z Aktuálně.cz pro deník Insider

Praha - Před třemi lety vstoupila UniCredit Bank na trh s Převratnou hypotékou. Před pohyblivou sazbou, odvíjející se podle tržních úrokových sazeb, tehdy zástupci mnoha konkurenčních bank varovali. Lidé, kteří to "riskli", ale ušetřili desítky tisíc korun.

Bilance po třech letech tak ukazuje, že variabilní hypotéka se výrazně vyplácí. Makléřská společnost Golem Finance porovnala konkrétní příklad dvou fiktivních klientů, kteří si v dubnu 2010 vzali identickou hypotéku v hodnotě 1,7 milionu korun s LTV (poměr hodnoty zástavy a výše úvěru) ve výši 70 procent. Rozdíl byl „pouze" v tom, že první si sjednal variabilní sazbu, zatímco druhý zafixoval sazbu právě na tři roky.

Výsledek je jednoznačný. Variabilní sazba, která v dubnu 2010 činila 3,63 procenta a postupně klesla až na současných 2,76 procenta, přinesla celkovou výhodu ve výši přesahující 62 tisíc korun oproti tehdejší fixní sazbě 4,59 procenta. „Klient v celkovém součtu na splátkách zaplatil o 40 705 korun méně, ale vedle toho ještě díky nižším úrokům z úvěru rychleji umořoval svůj dluh a po třech letech dluží bance 1 511 296 korun, což je o 21 718 korun méně než v případě klienta s fixovanou sazbou," shrnuje výsledek Libor Ostatek, ředitel Golem Finance. Celková úspora tak přesahuje 60 tisíc korun.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama