Dánové počítají, kolik je stojí bojkot

Martin Novák Martin Novák
11. 2. 2006 0:01
Kodaň - Dánská ekonomika se kvůli muslimskému bojkotu jistě nezhroutí, ale lidé v byznysu se shodují v jednom: Bojkot pocítíme!
Foto: Aktuálně.cz

Muslimové v mnoha zemích světa přestali kupovat dánské zboží na protest proti karikaturám proroka Mohameda, které zveřejnil jako první kodaňský deník Jyllands-Posten.

V supermarketech v Saúdské Arábii, Jordánsku, Alžírsku, Maroku, Tunisku, Kuvajtu, Spojených arabských emirátech a dalších zemích zmizelo z regálů a pultů vše dánské.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen se snažil opakovaně přesvědčit muslimy, že jeho země není nepřítelem islámu.
Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen se snažil opakovaně přesvědčit muslimy, že jeho země není nepřítelem islámu. | Foto: Aktuálně.cz

Nechtějí léky ani čokoládu

Výzvy k bojkotu se šíří plakáty a esemeskami, stejně tak jako kázáním v mešitách. S výjimkou Íránu zatím ale vláda žádné muslimské země neoznámila, že by bojkot dánského zboží sama nařídila nebo iniciovala.

V Egyptě například lékárny odmítají dánské léky. "Můj desetiletý syn si v prodejně prohlíží i bonbóny a čokolády, zda nejsou vyrobeny v Norsku nebo Dánsku. Jestliže Dánové mohou urážet proroka, my můžeme ignorovat jejich výrobky," řekla jedna z Egypťanek týdeníku al-Ahrám.

Dánské firmy sčítají ztráty. Kromě mléčných výrobků ustal také vývoz drůbeže na Blízký východ. "Bojíme se, že bychom museli všechny kusy vzít zpět. Nikdo je nechce," tvrdí šéf Dánské asociace drůbežářských producentů Jan Pedersen.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Dánský vývoz drůbeže na Blízký východ má podle Pedersena hodnotu zhruba devětadvaceti milionů dolarů.

"Export všech našich výrobků je ohrožen přibližně ve dvaceti zemích, což představuje ročně sumu 1,6 miliardy dolarů," řekl agentuře AP Steen Bocian, analytik Danske Bank.

Nehrozí tak nijak závratná škoda, protože například v roce 2004 představoval celkový dánský vývoz do celého světa 73 miliard dolarů.

Lego si nestěžuje

S velkými ztrátami se musí smířit dánsko-švédský mlékárenský koncern Arla. Bojkot muslimů pro něj znamená, že přichází denně přibližně o milion dolarů. A to především v Saúdské Arábii, kde měl výrazný podíl na trhu.

Foto: Reuters

"Bojkot je opravdu totální," uvedla mluvčí firmy Gade Nielsenová. Arla měla na Blízkém východě 1200 zaměstnanců, o práci možná přijdou.

Výrobce hraček Lego tvrdí, že jeho se krize příliš netýká, protože Blízký východ i další islámské země nejsou ani zdaleka jeho hlavním odbytištěm.

Hůře jsou na tom dánské turistické kanceláře, nabízející dovolenou v Maroku, Tunisku nebo Egyptě. Vláda v Kodani všem Dánům doporučila, aby se i těmto populárním destinacím raději vyhnuli, takže zájezdy byly stornovány.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy