reklama

U2 porazili Careyovou 5:3

Dokončení článku

Předávání cen v sále nabitém celebritami showbyznysu začalo netradičním společným vystoupením britské skupiny Gorillaz coby komiksových postav a Madonny, oblečené ve fialovém dresu. Zatímco jedna z písní Gorillaz byla nominována na nahrávku roku, sedmačtyřicetiletá Madonna se na žádnou cenu těšit nemohla. Gorillaz nakonec zvítězili v jiné kategorii.

Kohout s brýlemi

Největší aplaus zřejmě vyvolalo vystoupení legendární postavy americké hudební scény 60. let - Sly Stonea, frontmana skupiny Sly and the Family Stone, která mísila pop, funk a rock.

Infobox

GRAMMY PODLE
ČTENÁŘŮ AKTUÁLNĚ.CZ:

Nahrávka roku:
Boulevard Of Broken Dreams - Green Day

Píseň roku:
Sometimes You Can't Make It On Your Own - U2

Album roku:
How To Dismantle An Atomic Bomb - U2

Taneční deska roku:
Push The buton - The Chemical Brother

Rockové album roku:
How To Dismantle An Atomic Bomb - U2

Sly Stone nevystupoval prakticky od začátku 80. let a naposledy se objevil na veřejnosti v roce 1993, kdy byl uveden do rockové síně slávy. Ve středu večer se připojil k Legendovi, Joss Stoneové, Maroon 5 a Steven Tylerovi, kteří zpívali jeho písně.

Uprostřed jedné z nich přišel jednašedesátiletý Stone na scénu s ohromným punkovým účesem na hlavě, v černých brýlích a ve stříbrném kabátě. Chvíli hrál na klávesy a místy zpíval, ale ještě před koncem skladby opět odešel.

Exbrouk Paul McCartney (neodnesl si nakonec žádnou cenu) zase nabídl verzi skladby Yesterday, kterou zpíval s rockovými Linkin Park a rapperem Jay-Z.

Ať prezident nelže

Do Grammy i letos pronikla politika. Cenu za nejlepší mluvené slovo dostal demokratický senátor Barack Obama za nahrávku autobiografie Dreams From My Father. Syn černocha a bělošky v ní rozebírá rasovou identitu. V této kategorii si trofej už odnesli Bill Clinton i jeho žena Hillary.

Politická témata vnesli do hudebního večera i někteří umělci. Bruce Springsteen ukončil interpretaci písně Devils and Dust výzvou "Povolejte je domů" v narážce na americké vojáky v Iráku.

Iráckou válku připomněl i skladatel Burt Bacharach, který dostal cenu za nejlepší popové instrumentální album: "Nikdy se mi nelíbilo, když mi lhala partnerka nebo agent a už vůbec ne, když jde o prezidenta Spojených států."

Cenu nezískal Christopher Alder nominovaný v kategorii producent roku v oblasti klasické hudby. Nominaci si vysloužil čtyřmi nahrávkami včetně alba Lamento české mezzosopranistky Magdaleny Kožené.

Kdo uděluje Grammy si přečtěte ZDE.

Kdo dostal čestné Grammy si přečtěte ZDE.

 

#reklama

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama