reklama

Změna přístupu prsa

Podle neoficiálních informací čeští plastičtí chirurgové v posledních letech zvětší prsa 4 až 5 tisícům pacientek ročně. Toto číslo postupně roste, stejně jako celkový počet klientů plastické chirurgie. Například na pražské klinice plastické chirurgie Perfect Clinic v roce 2011 voperovali lékaři silikonové implantáty téměř 600 žen. Podle ukazatelů prvních měsíců letošního roku toto číslo na stejnojmenné klinice vzrostlo zatím o 7%. Augmentace (zvětšení) prsou je dlouhodobě nejžádanější plastickou operací v České republice. Rozsah poptávky výrazně neovlivnila ani nedávná kauza s vadnými PIP implantáty. I když přeci jen, více než cenu nyní řeší pacientky kvalitu implantátu, renomé operatéra a očekávaný výsledek. 

„Podle našich interních průzkumů je cena až čtvrtým faktorem v pořadí, který klientka řeší," konstatuje vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa. A to přesto, že augmentace prsou silikonových implantátem bývá nejdražší estetickou plastickou operací. Naopak jen málokterá z žen se opomene zeptat na kvalitu implantátů.  „Skoro všechny pacientky se dnes, po kauze s PIP, ptají na značku implantátů a zda-li nejsou francouzské," potvrzuje druhý muž ve vedení  Perfect Clinic, Zdeněk Pros. Důležité je dodat, že rozhodně neplatí, že by si prsa nechaly vylepšit pouze movité ženy. Naopak, často jde o pacientky, které jsou ochotné si na operaci dlouhodobě spořit či si dokonce vzít půjčku.
Mám silikonová prsa, no a co?
Lékaři si uvědomují, že se postupně uvolňuje tabu ve společnosti v souvislosti s estetickými operacemi, zvlášť jde-li o prsa „Ženy nemají obavy se prsy ve svém okolí pochlubit a netají se plastickou operací," konstatuje Kufa. Také díky tomu nezačínají opatrně s malou velikostí, ale rovnou chtějí spíše plnější prsa. „Sleduji, že proti minulým letům, kdy byly v kursu prsa spíše menší, je posun co se velikostí týče o něco málo nahoru," konstatuje vedoucí lékař.  Nejpoužívanější velikostí jsou stále implantáty mezi 200 - 300 ml, jen dnes se preference drží spíše u horní hranice. Augmentací lze dosáhnout větší velikosti, ale zároveň i na pohled lepšího tvaru prsou. Lze vyplnit dekolt a prsa mírně pozvednout.
Větší prsa obvykle žádají ženy ve věku 20 - 30 let, kdy si nejvíce zakládají na svých ženských tvarech. Výjimkou dnes ale nejsou ani ženy ve středním a dokonce seniorském věku. „I ve 72 letech jsem měl dámu na operačním stole na zvětšení prsů implantátem, což v případě dobré zdravotní kondice a odpovídajícího vzhledu těla není tabu," říká další plastický chirurg z týmu Perfect Clinic Lukáš Frajer, který vysvětluje zájem starších pacientů o estetické úpravy těla celosvětovým trendem mladosti.
Silikonový implantát slaví 50 let
Přesně před 50 lety, v roce 1962 v Texas Charity Hospital ve Spojených Státech, byla provedena první augmentace prsou silikonovými implantáty. Pochopitelně od té doby se zdokonalují postupy plastických chirurgů a díky tomu se mj. snížilo krvácení během operace.   Stejně tak se v rámci trendu miniinvazivnosti snižují i rizika zákroků. „Důležité je preventivní podávání antibiotik před operací a zdokonalování pooperační péče například pomocí monitoringu základních životních funkcí bezprostředně po operaci," jmenuje Kufa. Vývoj ovšem za 50 let zaznamenaly implantáty samy. Dnes je na trhu jejich již 5. generace a výběr velikostí od 100 do 1000 ml.  Díky současné kvalitě je není třeba po 10 - 15 letech měnit, jak se dříve praktikovalo. „Pokud žena sama necítí obtíže a při pravidelných kontrolách není zjištěna žádná funkční vada implantátu, mohou silikony zůstat v těle neomezeně," uzavírá Pros.
Větší informovanost, ale i přetrvávající mýty
Lékaři z Perfect Clinic se shodují v tom, že dnešní ženy přicházejí na konzultace před operací lépe připraveny než před lety. Mají povědomí o způsobu vkládání implantátu i o jeho tvaru.  Ovšem na druhou stranu plastičtí chirurgové někdy naráží na přesvědčení žen, že vybrat si správný implantát a rozhodnout, jakým způsobem bude do prsu vložen, záleží jen a jen na jejich přání. „Rozhodně bereme ohled na pacientovo přání, ale také musíme zohlednit další faktory, jako jsou anatomické poměry prsou, hrudníku, tloušťka tukové vrstvy v podkoží a celková postava a výška pacientky," vysvětluje Roman Kufa. Navzdory informačnímu pokroku se ovšem lékaři stále setkávají s obavami žen, že jim implantáty mohou prasknout v letadle či při potápění, anebo že nebudou moci kojit. Nic z toho není pravda.

O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 přesně před dvěma lety, v lednu roku 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsů po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Loni v září otevřela tato klinika plastické chirurgie svou pobočku také v Liberci.
Více informací na www.perfectclinic.cz. Informace také na http://www.facebook.com/plastickaoperace

 

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama