Arabští hackeři napadají dánské weby

rst, ČTK
8. 2. 2006 19:10
Kodaň - Téměř 1000 dánských webových stránek napadli hackeři protestující proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku.
Žena během protestů v indonéském Banda Ačehu.
Žena během protestů v indonéském Banda Ačehu. | Foto: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI NÁŠ SPECIÁL:

Karikatury, jež rozbouřily svět

Při "útocích" jsou většinou na úvodní stránky "přilepeny" vzkazy oslavující islám a odsuzující zveřejnění karikatur, které podle muslimů znevažují jejich proroka, uvedla BBC.

Skupiny se spojují kvůli efektivnějšímu protestu

"Nikdy jsme neviděli v tak krátké době tolik přemazávání, která jsou politicky cílená," uvedl zakladatel a administrátor stránek Zone-H Roberto Preatoni. "Výjimečná je u této dánské kauzy zejména rychlost, s jakou se komunita sjednotila," dodal.

Preatoni uvedl, že sledování hackerských chatových kanálů ukazuje, že hackeři a skupiny různých muslimských národností se spojují dohromady kvůli efektivnějšímu protestu. Za útoky podle něj stojí skupiny z Turecka, Saúdské Arábie, Ománu a Indonésie.

Některé byly známé už dříve, jiné jsou na tomto poli nováčky. Kromě více než 900 dánských webů byly malůvky či vzkazy "připíchnuty" i na dalších 1600 západních internetových stránek.#reklama

Dánský list otiskne i karikatury o holokaustu

List Jyllands-Posten, který začal se zveřejňováním karikatur, dnes oznámil, že hodlá otisknout také karikatury na téma holokaustu, jež zadal do soutěže íránský deník Hamšahrí.

Šéfredaktor jeho kulturní rubriky Flemming Rose sdělil americké televizi CNN, že už ve věci výměny materiálu o holokaustu zahájil kontakty s íránským listem.

Íránci chtějí soutěží o nejlepší humornou kresbu o holocaustu otestovat Západem propagovanou svobodu tisku.

Soutěž v íránském listu Hamšahrí začíná v pondělí. Jedním z jejích sponzorů je teheránské výstavní středisko karikatur, jež spadá pod teheránskou radnici. Ovládají ji spojenci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který se domnívá, že holocaust je mýtus.

Z dodaných materiálů bude publikováno 12 vítězných. Jejich autoři dostanou jako cenu dvě zlaté mince v hodnotě 185 dolarů.

Dánský novinář karikatur nelituje

Po deníku Jyllands-Posten kresby Mohameda převzaly další západní noviny s tím, že svoboda tisku je nadřazena všemu ostatnímu. Muslimové kvůli karikaturám masově protestují a při demonstracích už zemřelo víc než deset lidí. Jsou ničena velvyslanectví Dánska, ale také Norska a dalších západních států a muslimské země dodržují bojkot dánského zboží.

Flemming Rose rozhodnutí otisknout karikatury ve své rubrice nelituje. "To je jako ptát se oběti znásilnění, zda lituje toho, že si vzala na páteční diskotéku minisukni. V naší kultuře neznamená to, že si oblečete krátkou sukni, výzvu k sexu. V případě karikatur, které si dělají legraci z náboženství nebo náboženských postav, neznamená, že chcete zneuctít, pošpinit nebo snížit nějaké náboženství," řekl Rose.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy