reklama

Bátora jako trend. OSN kritizovala české úřady

Monitoring z Aktuálně.cz pro deník Insider

Praha - Násilí v Sýrii, pošlapávání lidských práv v Bělorusku a k tomu české ministerstvo školství a jeden z jeho (dnes už bývalých) zaměstnanců. To všechno jsou témata pro OSN.

Světová organizace zkrátka loni řešila i v Česku bouřlivě propíraný případ Ladislava Bátory, bývalého poradce ministra Josefa Dobeše. Konkrétně to byl Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace a stalo se tak krátce před Bátorovým odchodem z resortu školství.

Dosud neznámá okolnost jeho působení ve veřejném životě vyšla najevo v souvislosti se zprávou výboru OSN, kterou se ve středu bude zabývat česká vláda.

Kvůli zprávě OSN si má kabinet také odhlasovat doporučení, aby lidé s extremistickou minulostí nepracovali ve státní správě coby "vládní poradci a úřední osoby".

Kritika na adresu Česka začíná ve zprávě větou: "Výbor je znepokojen projevy nenávisti, rasismu a xenofobie v politice a médiích, které zahrnují prohlášení vysokých politických činitelů."

"Výbor je také znepokojen informacemi, které uvádí, že bývalí členové extremistických politických stran slouží jako vládní poradci, včetně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy," zní.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama