Dánští muslimové chtějí konec násilí

Reuters, man
8. 2. 2006 0:01
Kodaň - I ti dánští muslimové, které urazilo otištění karikatur proroka Mohameda, soudí, že aféra už má nebezpečné rozměry. Uvnitř: INFOGRAFIKA.
Dánký premiér Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci ujišťuje muslimy, že Dánsko není nepřítelem islámu.
Dánký premiér Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci ujišťuje muslimy, že Dánsko není nepřítelem islámu. | Foto: Aktuálně.cz

Ani jim se nelíbí, že v některých islámských státech jsou uráženi dánští občané, davy trhají na kusy dánské vlajky a házejí zápalné láhve na velvyslanectví této skandinávské země.

Íránský holič: Bylo toho dost

Holič Farzan Khatami pochází z Íránu a v Dánsku se usadil před šestadvaceti lety. Ze své země uprchl, protože nesouhlasil s islámskou revolucí vedenou ajatolláhem Chomejním.

V rozhovoru s reportérem agentury Reuters říká, že kresby proroka Mohameda považoval za urážku muslimů, ale násilné reakce jeho souvěrců na Blízkém východě a v Asii se mu vůbec nezamlouvají.

"Čeho je moc, toho je příliš. S kameny a ohněm to zašlo příliš daleko," tvrdí Khatami, zatímco ve svém salónu v převážně muslimské čtvrti Kodaně stříhá jednoho ze zákazníků. Zároveň ale obviňuje dánská média i mnoho Dánů, že ignorují hluboké náboženské cítění muslimů a téměř nic o něm nevědí.

Středový názor

Jeho takzvaný "středový názor" - že špatné jsou jak karikatury, tak násilné protesty proti nim - je prý blízký většině ze 180 tisíc muslimů žijících v Dánsku.

Jejich přítomnost je patrná například už po vystoupení z vlaku na kodaňském hlavním nádraží. Kdysi čtvrť sexshopů a hodinových hotelů se změnila v muslimský okrsek s mešitami, stánky s kebaby a řeznictvími, nabízejícími maso ze zvířat zabitých podle muslimského rituálního způsobu halál.

Protidánské protesty zasáhly už i afghánský Kábul.
Protidánské protesty zasáhly už i afghánský Kábul. | Foto: Reuters/A.Masúd

Roste nevraživost vůči imigrantům

Mnozí z muslimů se obávají, že násilnosti ještě více posílí odpor Dánů k imigrantům. A to v době, kdy Dánsko hodně zpřísnilo imigrační politiku.

Šestadvacetiletá Najat Ouargouiová pracuje jako jevištní technička v divadle. Patřila k lidem, kteří minulou neděli zorganizovali muslimskou demonstraci žádající konec násilností a dialog. Tvrdí ale, že s nepřátelstvím vůči přistěhovalcům se ve stále větší míře setkává zhruba v posledních dvou letech.

"Karikatury byly poslední kapkou, emoce přetekly. Muslimové jsou už unaveni z toho, jak jsou v Dánsku neustále kritizováni. Nemůžete neustále tepat do nějaké skupiny lidí a čekat, že na to patřičně nezareagují," říká Najat Ouargouiová.

Demonstrace muslimů proti násilí

Někteří muslimové odmítají násilí, přestože s omluvou dánského listu Jylland-Posten, který jako první kresby otiskl, nejsou stále spokojeni.

"Chtěl bych vystoupit společně s dánským premiérem v televizi a říci, co si myslíme o násilí. Všechno se poněkud zvrtlo, v návalu frustrací a emocí jsou lidé uráženi a ambasády hoří," řekl mluvčí Islámské náboženské obce v Dánsku Ahmed Akkari.

Na tento týden muslimové naplánovali další demonstrace proti útokům, například v druhém největším městě Aarhusu. "Doufám, že se tam objeví i zahraniční novináři a že to pomůže snížit tlak na Dánsko," řekl Rabih Azad-Ahmad z kodaňské Multikulturní asociace.

Foto: Tomáš Daněk

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy