reklama

Miliardu z Bruselu inkasoval v Ústí politický kartel

Výběr z Aktuálně.cz pro deník Insider

Most - Skoro všechny dotace z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, za něž kromě krajských úředníků odpovídá i ministr školství Josef Dobeš, luxuje v Ústeckém kraji uzavřená skupina politiků a podnikatelů.

O přidělení dotací rozhoduje komise krajského úřadu, který je řízen sociálními a občanskými demokraty, a zmíněná zájmová skupina se prosadila pod záminkou spolupráce krajských politiků a Hospodářské komory.

Peníze zpravidla končí u čtyř mosteckých firem, které se jmenují Asista, Asistenční centrum, Rekvalifikační a informační centrum (RIC) a Seductus, a rozdělování peněz se účastní ještě chomutovské firmy Infinitia a SC-Bronco spolu s ostravskou společností Collegeconsulting.

Blízké vztahy k jejich majitelům mají zpravidla místní politici, jejichž straničtí kolegové o rozdělení vzdělávací miliardy rozhodují. Nejvíc se při čerpání peněz angažuje mostecká organizace ČSSD, vedlejší roli hraje chomutovská ODS, litvínovská buňka Věcí veřejných a také představitelé regionální strany Mostečané Mostu.

To vše vyplývá z podrobné analýzy 117 projektů za miliardu korun, které v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ústecký kraj dosud rozdělil.

Sedm výše jmenovaných firem získalo přímo třicet projektů za 350 milionů. Dostaly přednost před zavedenými institucemi jako jsou ústecká univerzita J.E.Purkyně nebo katolická Charita, které přes veškerou snahu nedostaly během tří let ani korunu.

Tím se však účast "silné sedmičky" při rozdělování vzdělávací dotace nevyčerpala.

Projekty za dalších 300 milionů totiž byly přiděleny krajským středním školám a krajské Hospodářské komoře a zmíněné instituce mohou spřáteleným firmám zajistit subdodávky. Z analýzy je zjištěno, že na čtyřech největších projektech, které uskutečňují krajské střední školy, se Asistenční centrum, RIC a Seductus podílejí.

O dobrých vztazích mezi sedmi firmami vzdělávacího kartelu vypovídá, že si přidělují subdodávky i navzájem.

Stejné společnosti navíc nabízejí poradenské služby při sepisování žádostí o peníze z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. "Zabýváme se získáváním dotačních prostředků z evropských fondů pro rozvoj lidských zdrojů v Ústeckém kraji," stojí v nabídce dceřiné firmy společnosti Seductus.

Zbývajících celkem 300 milionů z bruselské dotace na vzdělávání si rozdělily firmy a občanská sdružení, které na první pohled nemají se sedmičlenným kartelem nic společného.

Řada z nich ale má kontakty s politickými stranami nebo s Hospodářskou komorou. O tom svědčí příklad lovosického radního Jana Piegla (ČSSD). Jeho firma Laptus inkasovala za zakázku "Brána vzdělávání" pět milionů korun, další peníze obdržel za subdodávku pro střední školu ve Varnsdorfu.

Subdodávky od firem Asistenční centrum a Asista získala reklamní společnost mosteckého radního Jana Syrového (Mostečané Mostu).

Na příjmy ze subdodávek spoléhají i dva členové krajské rady Hospodářské komory, stavitel Karel Rypl z Chomutova a bývalý důstojník Zdeněk Mach z Teplic.

Promyšlený systém přerozdělování ukazují dokumenty o dokončených projektech.

Například Střední technická škola Most-Velebudice rozdělila čtyři subdodávky v projektu Kariéra tím způsobem, že oslovila pět firem, ze kterých ale čtyři patří podnikatelce Proškové a jedna firmě Asista, dalšímu členu vzdělávacího kartelu.

Vždy obdržela jedinou, vítěznou nabídku od jedné z firem Dagmar Proškové, která tak bez soutěže vydělala tři miliony z projektu za 25 milionů.

Stejným způsobem vybrala Střední odborná škola Roudnice dodavatele pro projekt „Propagace řemeslných a technických oborů".

Odbornou konzultaci zajistila litvínovská soukromá škola Educhem, jejíž tři pracovníci v čele s Vlastimilem Doležalem (předloni kandidoval za VV do Senátu) získali měsíční platy v celkové výši 180 tisíc.  Starost o publicitu převzala firma Seductus v čele se specialistou na kampaň Josefem Tancošem (ČSSD). Se svým kolegou získali na dva roky třicetitisícové platy a podle dokumentace o projektu za to sepsali šestnáct tiskových zpráv.

Tímto způsobem inkasoval Educhem 1,5 milionu a Seductus pět milionů.

Vedení projektu svěřila škola s příslušným platem lovosickému radnímu Pieglovi (ČSSD), specialistou pro výběr povolání se stal chomutovský primátor Jan Mareš (ČSSD) a šéfkou terénních pracovníků ředitelka krajské Hospodářské komory Martina Francírková.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama