reklama

Příčina Havlovy smrti: selhání oběhového systému

x

Praha - Bezprostřední příčinou smrti Václava Havla bylo podle jeho osobního lékaře Tomáše Bouzka oběhové selhání. Oficiální úmrtní zpráva dosud nebyla zveřejněna a je pravděpodobné, že ani nebude.

Exprezident Václav Havel bojoval v životě s vážnými nemocemi, které ho provázely posledních více než 25 let. Zdraví měl podlomené z dob, kdy byl v komunistickém vězení, ale také kvůli častému kouření. Blízko smrti byl v minulosti minimálně dvakrát, v letech 1998 a 2009.

První vážné zdravotní problémy měl Havel už v roce 1983, kdy prodělal těžký zápal plic. Jenže záněty a další zápaly plic se opakovaly.

V roce 1996 mu lékaři museli kvůli rakovině odebrat velkou část plíce. Další kritický stav nastal o dva roky později, kdy Havel pobýval v rakouských Alpách.

Když se jeho zdravotní stav dramaticky zhoršoval, musel se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobit akutní operaci proděravěného tlustého střeva.

O několik týdnů později byl operován znovu. Poté ale nastaly pooperační komplikace a Havel byl půl hodiny v ohrožení života.

Tento boj vyhrál. Přestal kouřit a změnil styl života. V roce 2009 se ale dostal do dalších vážných zdravotních problémů. Plíce opět zradily. Během více než dvou týdnů, kdy byl hospitalizován v motolské nemocnici, mu šlo opět o život.

"Mohu říci, že jeho stav byl velmi kritický, velmi vážný. Takový, jaký nebyl nikdy předtím," řekl tehdy náměstek motolské nemocnice Martin Holcát.

V posledních měsících se Havel na veřejnosti neukazoval. Zemřel ve své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama