Íránský list hledá karikatury holocaustu

Reuters, man
7. 2. 2006 11:37
Teherán - Nejčtenější íránský deník odpověděl na karikatury proroka Mohameda. Vypsal soutěž o nejlepší karikaturu na téma holocaust. Uvnitř: ANKETA.
Íránští policisté se kryjí před zápalnými láhvemi, házenými v pondělí večer demonstranty na dánské velvyslanectví v Teheránu.
Íránští policisté se kryjí před zápalnými láhvemi, házenými v pondělí večer demonstranty na dánské velvyslanectví v Teheránu. | Foto: Aktuálně.cz

List Hamšahrí dokonce po vzoru evropských deníků oznámil, že soutěž a otištění nejlepších návrhů je testem svobody slova v Íránu.

"Muslimové stojí před vážnou otázkou. Platí svoboda slova i pro americké a izraelské zločiny a incidenty, jako byl holocaust, nebo je dobrá pouze k urážení náboženských hodnot?" táže se teheránský deník v komentáři, ve zjevné narážce na evropské karikatury, které rozbouřily veřejné mínění v islámských zemích a vedly k několika násilným protestům

"Evropská logika"

Vedení listu včera neposkytovalo žádné informace o podmínkách "soutěže," protože v Íránu je dnes státní svátek a tisk nevychází.

Už včera ale šéfredaktor oznámil, že Hamšahrí nechce vyvolávat žádné konflitky, jen se řídí stejnou logikou jako Evropané. Dvanáct vítězů, jejichž kresby deník otiskne, získá zlatou minci v hodnotě 140 dolarů.

V Íránu na rozdíl od některých jiných zemí nebylo při protestech proti karikaturám Mohameda zapáleno dánské velvyslanectví, ale v pondělí večer na budovu několik stovek protestujících házelo kameny a zápalné láhve.

Ahmadínežád nechce kontakty s Dánskem

Prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil přehodnocení diplomatických a obchodních styků s Dánskem. Karikatury pobuřující muslimy zveřejnil jako první dánský deník Jyllands-Posten. Později jej následovala média dalších evropských zemí.

Ahmadínežád nasadil po svém zvolení loni v květnu tvrdý protizápadní kurz. Ve svých projevech vyzval k vymazání Izraele z mapy nebo k jeho přestěhování do Evropy či na Aljašku. Holocaust nazval mýtem.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy