Protesty proti karikaturám: další mrtví

vid, Reuters
6. 2. 2006 17:47
Kábul - Protesty proti karikaturám proroka Mohameda mají nejméně šest obětí na životech. Uvnitř: FOTOGALERIE, VIDEO a INFOBOX.
Dánská vlajka hořela i před budovou dánské diplomatické mise v Kábulu
Dánská vlajka hořela i před budovou dánské diplomatické mise v Kábulu | Foto: Reuters/A.Masúd

Ve východoafghánském městě Mehtar Lam odpověděla policie na střílení z davu a postřelila několik lidí. Tři z nich zraněním podlehli. Informoval o tom podle mluvčí afghánské vlády.

Zástupce metharlamské policie Jar Mohammad uvedl, že v davu začali střílet členové Tálibanu a Al-Káidy. Demonstranti podle něj zapalovali oheň, házeli kameny na policejní stanici a dva policisty jimi zranili.

Další dva lidé podle BBC zemřeli životem při útoku na základnu americké armády v Bagramu.

Protesty dnes pokračovaly i v dalších velkých městech Afghánistánu včetně hlavního města Kábulu. Tam zaútočili rozvášnění demonstranti na budovu dánského velvyslanectví. Později se přesunuli k americké vojenské základně a házeli na ni kameny.

Protestuje se i v Asii a v Africe

Čtrnáctiletý chlapec byl podle BBC zastřelen také v Somálsku, kde se demonstranti střetli s policií.

Kvůli karikaturám dnes vyšli do ulic také muslimové v Asii. Protesty byly většinou hlasité, ale obešly se bez násilí.

V Indonésii dnes lidé v ulicích čtyř měst požadovali, aby se Dánsko za kontroverzní karikatury omluvilo. Policie vypálila několik varovných výstřelů na třísethlavý dav, který po ní házel kamením.

Ve Srinagaru, hlavním městě jediné indické provincie s většinou muslimského obyvatelstva, dnes zůstala většina obchodů uzavřena poté, co ke stávce vyzvali místní právníci.

Asi stovka jich uspořádala pochod po městě, vykřikovala "smrt Dánsku", házela kameny po jedoucích autech a spálila kus červené látky představující dánskou vlajku.

Asi tři sta lidí se připojilo k pokojné demonstraci před dánskou ambasádou v thajském hlavním městě Bangkoku. Policie přesto postavila kordon, aby lidem zabránila v přístupu k objektu.

V íránském hlavním městě Teheránu se rozvášněný dav pokusil zapálit budovu Rakouského velvyslanectví.

Libanon: rezignace, omluva

Libanonský ministr vnitra Hassam Sabeh včera rezignoval, protože nedokázal ubránit dánskou ambasádu před lítým davem, který ji vypálil a vyraboval.

"Ztratili  jsme kontrolu nad průběhem událostí. Jediná zbývající možnost byla nařídit střelbu do demonstrantů, na to jsem ale nebyl připraven," řekl Sabeh. Libanon se dnes za incident dánské vládě oficiálně omluvil. 

Karikatury proroka Mohameda otiskl v září dánský deník Jyllands-Posten. Minulý týden je začaly přetiskovat další evropské noviny. Část muslimů přitom považuje vyobrazení Mohameda za rouhání a za útok na svou víru.

Karikatury otištěny v dalších novinách

Karikatury dnes přesto otiskly další evropské noviny v Bulharsku, Dánsku, Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Španělsku i Švýcarsku, ale i v Austrálii, Novém Zélandu a opětovně také v Jordánsku.

Karikatury otiskl jako ilustraci ke zprávě o protestech i malajský deník Sarawak Tribune, vycházející v kraji, kde jsou muslimové menšinou. Editor, který byl za otištění zodpovědný, za to dostal od ředitele novin výpověď.

Premiéři Španělska a Turecka, José Zapatero a Tayyip Erdogan, dnes publikovali v International Herald Tribune článek, ve kterém vyzývají k okamžitému uklidnění protestů. "Všichni prohrajeme, pokud nezvládneme uklidnit situaci, která může vést jen k nedůvěře a nedorozumění mezi oběma stranami," napsali.

#reklama

Evropské státy mezitím posilují bezpečnostní opatření svých velvyslanectví. Česká republika o jeden stupeň zvýšila ochranu budovy zastupitelského úřadu v palestinském Ramalláhu.

 

Právě se děje

Další zprávy