Dánové těžce nesou, jak je svět vnímá

ČTK, opa
6. 2. 2006 9:56
Kodaň/Damašek - Dánové už dávno nemají pověst krutých Vikingů a svět je považuje spíš za mírné Seveřany. Jen zřídkakdy jejich přítomnost vyvolává v zahraničí konflikty. Nedávná aféra s karikaturami proroka Mohameda však jejich přijímání zejména v muslimském světě výrazně změnila. A Dánové to těžce nesou.
Vnímání Dánů ve světě se po zveřejnení karikatur mění
Vnímání Dánů ve světě se po zveřejnení karikatur mění | Foto: Reuters/L.Moller

Dánové ve světě už nejsou ti samí Dánové

Muslimové se bouří a Dánové najednou musí v televizi sledovat, jak jejich národní vlajka "dannebrog" hoří před podpálenými konzuláty v Sýrii a Libanonu. Až dosud byli přitom zvyklí červené vlajky s bílým křížem vídat spíš jako nevinnou ozdobu narozeninových dortů nebo jako hříčku větru před prázdninovými chatkami u moře.

Násilné protesty proti karikaturám proroka Mohameda, zveřejněným v největším dánském deníku Jyllands-Posten, tuto nevinnost možná definitivně ukončily.

"Potrvá mnoho a mnoho let, než se z toho zase vzpamatujeme," řekl dánskému rozhlasu šéf dánského kulturního institutu v Damašku Jorgen Nielsen s hořkostí v hlase. Na Blízkém východě působí už několik desítek let a vždycky tu prý Dány považovali za výrobce velmi lahodného másla a za "přátelské a slušné lidi". To je už ale nějakou dobu pryč.

Dánští muslimové násilnosti odsuzují

Násilnosti na Blízkém východě odsuzují i muslimští přistěhovalci trvale žijící v Dánsku. Z tváří "zcela obyčejných muslimů" šlo při sledování sobotních večerních zpráv vyčíst smutek a nejistotu, ale také víru v "přátelské" Dánsko, jaké je dosud znali. Turecký řidič autobusu, studentka a sociální pracovnice, všichni s různě silnými náboženskými vazbami se v televizní anketě shodli, že karikatury v dánském listu je urazily, ovšem násilnosti v Damašku podle nich také nelze ničím odůvodnit.

Krátce předtím se v budově dánského parlamentu sešly dvě stovky přistěhovalců, aby založily síť umírněných muslimů. Jejich mluvčí, liberální poslanec syrského původu Naser Khader, připisuje velkou část odpovědnosti za současné vyhrocení situace působení radikálních islámských duchovních.  "Tito imámové přece hovoří jen za naprostou menšinu dánských muslimů, a zcela určitě ne za nás," uvedl na adresu organizátorů demonstrací.

Útoky v Damašku se podle Khadera dají navíc vysvětlit jen jako cílená akce syrských mocipánů. "V tomto policejním státě (Sýrii) se nemůže stát nic, co nechce sama vláda," vysvětlil politik.

Média dál debatují o přistěhovalcích

Přední dánská média se o víkendu nenechala dramatickými zprávami ze Sýrie vyvést z konceptu a pokračovala v několik let vedené vnitropolitické debatě na téma přistěhovalectví a islám.

Deník Jyllands-Posten se ve svém úvodníku opřel do dalších dvou celostátních listů Politiken a Berlingske Tidende, které karikatury neotiskly z údajné "solidarity". "Kolektivní pokrytectví a přetvářka," předhodil Jyllands-Posten svým konkurentům a zůstal tak u vysloveně agresivního tónu, kterým se Dánsko v debatě o cizincích už několik let přece jen liší od ostatních evropských států.

Politiken obvinil představitele vládního tábora premiéra Anderse Rasmussena z "úplně politické hluchoty" v souvislosti s tím, že požadovali vyhoštění islámských duchovních, které pokládají za podněcovatele sporu kolem karikatur. List si při té příležitosti rýpl i do kolegů z Jyllands-Postenu, když pranýřoval jejich necitlivost: "Malá příhoda v jedné zemi se může bleskurychle rozšířit po úplně celé zeměkouli, pokud je kulturně-válečná třaskavina dostatečně výbušná."

 

Právě se děje

Další zprávy