Karikatury: munice pro islámské radikály

David Koubek
4. 2. 2006 12:30
Analýza - Protesty proti otištění karikatur proroka Mohameda už přerostly v násilí. Uvnitř: FOTOGALERIE a ANKETA.

Dnes dopoledne vyplenily dvě desítky výtržníků německé kulturní středisko v pásmu Gazy. Rozbíjely okna a spálily německou vlajku.

Dalším cílem se opět stala úřadovna Evropské Komise, na níž útočníci házeli kamení.

Později vyrazily čtyři stovky lidí manifestovat znovu k budově Evropské komise. Průvod šel za vozidlem s tlampačem, ze kterého se ozývalo, že "urážka proroka je urážkou každého muslima".

"Bráníme tě krví a duší, proroku" znělo další z hesel. Demonstranti rovněž spálili dánskou vlajku.

Podobné obrázky dnes přicházejí z mnoha muslimských zemí - radikální muslimové volají al-Káidu, napadají evropské instituce, pálí vlajky.

Už několik dní tak pokračují protesty proti karikaturám, které otiskl v září dánský deník a po něm minulý týden i další - nejen evropská - média. Obrázky vyšly na stránkách některých novin i včera.

Bezpečnostní analytici varují, že zveřejnění obrázků může způsobit další násilí a možná i útoky na evropské cíle všude po světě.

Únosy vojáků, hrozba terorismu

V lepším případě budou pokračovat více či méně násilné demonstrace.

V horším případě hrozí únosy evropských vojáků, vyhrožování politikům nebo další útoky na evropské mise v muslimském světě. Nejčernější scénář předpokládá i teroristické útoky.

Poradce institucí EU Magnus Ranstorp dnes agentuře Reuters řekl, že pokud se nepodaří spor co nejrychleji uklidnit a pokud se nezmírní hněv muslimského světa, může to zvýšit pravděpodobnost teroristického útoku v Evropě.

Dánsko je podle něj vystaveno největšímu nebezpečí; nejde jen o stovky dánských vojáků v Iráku, ale přímo o hrozby na území království.

Rozvášnění muslimové v pátek ráno napadli dánskou ambasádu v indonéské Jakartě a po celém světě pálily dánské vlajky. Některé země již také blokují dánské zboží.

Rozhořčený dav palestinských uprchlíků v Libanonu dnes posílal na Dánsko al-Káidu a Usámu bin Ládina.

Munice pro militantní muslimy

Šéf Evropského strategického bezpečnostního centra v Bruselu Claude Moniquet varoval, že radikálním islamistům poslouží přetiskování karikatur podobně jako teroristickým organizacím typu al-Káidy ideologie boje Islámu proti Západu.

Demonstrací proti tomu, jak si Evropa vykládá svobodu slova, se dnes účastnily tisíce muslimů po celém světě. V palestinském pásmu Gazy hodili ozbrojenci granát do areálu Francouzského kulturního centra. Zajali také jednoho německého občana, ale poté ho propustili.

V Německu teď panují obavy, že kvůli otištění obrázků i v německých novinách bude těžší jednat o propuštění dvou Němců zajatých radikály v Iráku.

Hamas násilí odsoudil

Mluvčí palestinského hnutí Hamas v Gaze Mušír al-Masrí odsoudil karikatury, ale vyzval k zastavení násilí. "Odmítáme jakékoliv násilí proti zahraničním institucím a proti cizincům," citovala ho agentura Reuters.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí, který byl nedávno na návštěvě Dánska, dnes vyzval evropské noviny, které karikatury přetiskly, k okamžitému vyhazovu zodpovědných lidí.

Francouzský večerník France Soir, ve kterém vyšly karikatury spolu s polemikou na celé dvoustraně, hned druhý den vyhodil zodpovědného šéfeditora. Místo zpravodaje z Paříže mu ale včera nabídly noviny italské radikální Severní ligy.

Infobox

  • Muslimští radikálové útočili na ambasád v Jakartě
  • Karikatury Mohameda bude řešit WTO
  • Karikatura: Jordánsko uklidňuje muslimy
  • Další protesty a kritiky vůči karikaturám proroka Mohameda v Asii
  • Francie ve věci karikatur Mohameda hájí především svobodu projevu
  • Pákistánští poslanci odsoudili karikatury proroka Mohameda
  • Karikatury proroka Muhameda otiskl i španělský El País
  • Dánský premiér se kvůli karikaturám sejde s velvyslanci
  • Turecký premiér kvůli karikaturám volá po omezení svobody tisku
  • Karikatury proroka Mohameda otištěny v Jordánsku
  • Kontroverzní karikatury Mohameda přetištěny ve Francii
  • Redakce dánského deníku, který otiskl karikatury Mohameda, evakuována
  • Al-Aksá vyhrožuje Skandinávcům kvůli karikaturám proroka Mohameda
  • Saúdská Arábie odvolala velvyslance v Dánsku kvůli karikaturám

Komentáře dánských novin dnes nicméně byly nesmiřitelné. Samotný deník Jyllands-Posten, který se sice už za otištění karikatur omluvil, tvrdí, že vyhrožování násilím je zcela nepřijatelné.

Deník Politiken citovaný BBC uvedl, že pokud by měly být karikatury důvodem k rozpoutání násilí, zcela jistě otiskne jedno z kontroverzních vyobrazení - Mohameda s turbanem ve tvaru bomby - na první straně.

CNN se včera rozhodla přestat ukazovat v televizi kontroverzní vyobrazení a začala je zamlžovat "mozaikou".

Urovná Dánsko spor?

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen už zahájil diplomatická jednání: za otištění karikatur se omluvil a sešel se s velvyslanci zemí. "Deník se za to omluvil. Věřím, že na tomto základě najdeme řešení."

Pákistánský parlament však včera přijal rezoluci, která karikatury odsuzuje jako rouhačské a nactiutrhačné. Mluvčí indonéského ministerstva zahraničí řekl v reakci na napadení dánské mise radikálními muslimy: "Spor se týká celého islámského světa."#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy