Studenti kritizují státní maturitu, Dobešovi píší dopis

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 6. 2011 12:07
Maturantům se nelíbí hlavně nejednoznačnost otázek, podpis k dopisu připojilo na 3500 lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Už přes tři a půl tisíce nespokojených studentů připojilo svůj podpis pod otevřený dopis adresovaný ministru školství Josefu Dobešovi (VV), ve kterém si stěžují na nesmyslné otázky státních maturit a utajování testů.

Pokud se prý nové zkoušky dospělosti nezmění, dojde ke zhoršení kvality výuky.

Dopis sepsala studentka brněnského Gymnázia Matyáše Lercha Dana Večerková společně se svým spolužákem.

"Je vidět, že i když mají letošní studenti zkoušku za sebou, není jim její podoba lhostejná," řekla MF Dnes Večerková, která se chystá od září nastoupit na Masarykovu univerzitu.

Jednotné maturity připravované čtrnáct let skončily v úterý, i přes hladký průběh se na ně snesla vlna kritiky.

Dopis poputuje na ministerstvo

"Mrzí nás, že naše úspěšnost/neúspěšnost u maturity nebude vypovídat nic o našich znalostech a schopnostech, jako tomu bylo alespoň na většině škol doposud," stojí v otevřeném dopise.

Největším problémem jsou podle studentů nejednoznačné a nesmyslné otázky v testu z českého jazyka a literatury. Navrch prý měli především ti, kteří danou problematiku neznali do hloubky.

"Například počet nejednoznačných a nesmyslných otázek v testu z českého jazyka a literatury na základní úrovni nelze přehlížet," uvedli rozhořčení studenti v dopise.

Podívejte se, jak vypadal test z češtiny:

Dopis by chtěli maturanti v nejbližších dnech zaslat přímo na ministerstvo. "Doufáme, že se jím budou zabývat a podniknou takové kroky, aby si další maturanti svých maturitních vysvědčení opět mohli vážit," sdělil deníku Daniel Kurowski, další z autorů otevřeného dopisu.

Začínat se bude písemkami

Josef Dobeš v úterý řekl, že dopis zatím nezná. "Přečtu si, ale nezviklá mě to v pohledu na věc. Státní garance a kontrola v podobě státní maturity je nutná. Na druhou stranu jsem už avizoval několik kroků, jimiž hodláme podobu maturity i celý harmonogram napřesrok vyladit. Například se bude začínat písemkami," reagoval.

Zároveň ocenil to, že učitelé nastavili oproti minulým letům přísnější laťku náročnosti. Nepřipustili ke zkouškám téměř jedenáct procent studentů. Očekává se, že u maturit propadne pětina studentů. Loni to byla tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy