Křesťanské zásady? Krize v Bratislavě

Tomáš Fránek
4. 2. 2006 19:41
Bratislava - Smlouva s Vatikánem o právo na takzvanou výhradu svědomí směřuje na Slovensku k vládní krizi. Uvnitř: ANKETA

Smlouva už rozdělila koalici i veřejnost a nyní by mohla znamenat rozpad vládní koalice. Podle smlouvy musí mít lidé právo odmítnout udělat to, co by bylo v rozporu s křesťanskými zásadami.

Křesťanskodemokratické hnutí dalo dnes ultimátum. Pokud nebude smlouva o výhradě svědomí ve středu na jednání vlády schválena, je připraveno odejít z vlády. "Smlouva je ve vládním programu a my chceme trvat na schválení všech programových cílů ," uvedl šéf KDH Pavol Hrušovský.

Dodal, že nyní je na tahu Slovenské demokratická a křesťanská unie premiéra Mikuláše Dzurindy. Ta však má ke smlouvě vážné výhrady a chce o ní ještě jednat.

Nemocnice, školy, soudy

Stát by podle smlouvy nesměl od církevních nemocnic požadovat provádění potratů, umělého oplodnění a například ani předepisování antikoncepce.

Učitelé, kteří jsou věřící, by mohli odmítnout vyučovat sexuální výchovu a zaměstnavatelé by nesměli postihovat lidi za to, že z náboženských důvodů odmítají pracovat v neděli. Právníci a soudci by mohli odmítnout vystupovat v rozvodových kauzách.

"Když KDH považuje něco za svoji prioritu, tak bude prosazovat, aby to vláda plnila přednostně," uvedl předseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik.

Na přijetí smlouvy tlačí také vedení slovenské katolické církve. Konference biskupů Slovenska vyzvala vládu k tomu, aby smlouvu urychleně přijala.

Smlouva už minulý rok prošla připomínkovým řízením a podle politiků z KDH už byla odeslána také do Vatikánu. Smlouva kromě politiků rozdělila také veřejné mínění na Slovensku. Příznivci i odpůrci této dohody zorganizovali petice, které už podepsaly desítky tisíc lidí.

Vládní koalice na Slovensku nemá většinu v parlamentu už téměř dva roky a musí spoléhat na pomoc nezávislých poslanců. Odchod KDH z koalice by znamenal definitivní konec vlády. Parlamentní volby se na Slovensku mají konat letos v říjnu.

Předčasné volby nehrozí

Odchod KDH by znamenal konec pravicové koalice. Ta nemá většinu v parlamentu a musí spoléhat na pomoc nezávislých poslanců. V předčasné parlamentní volby by ale zřejmě rozpad koalice nevyústil. Řádný volební termín totiž připadá na září nebo začátek října a dříve by volby nemohly být kvůli ústavou předepsaným lhůtám.

K přijetí principu výhrady svědomí se Slovensko zavázalo již v roce 2000, kdy ratifikovalo základní smlouvu s Vatikánem. Jako mezinárodní smlouva by byla dohoda s Vatikánem nadřízena slovenským zákonům.

Na Slovensku se ke katolickému vyznání hlásí přibližně 70 procent populace. Proti přijetí smlouvy Slovenskem se postavilo i 52 poslanců Evropského parlamentu ze 14 členských zemí, kteří poslali protestní dopis premiéru Mikuláši Dzurindovi.

Zákonodárci ze Štrasburku tvrdí, že princip není v souladu s unijním právem.

 

Právě se děje

Další zprávy