"Povodňová" stokoruna má hlavně zalátat rozpočet

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 8. 2010 22:00
O povodních není v návrhu ministerstva financí ani slovo
Škrtám, kde se dá!
Škrtám, kde se dá! | Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Povodňová" stokoruna, která celý týden vyvolávala velké dohady v koalici a mediální přestřelku mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), ve skutečnosti vyvolaly problémy s příjmy státního rozpočtu na příští rok, nikoliv povodně.

"Navrhuje se snížit výši základní slevy na dani na poplatníka o 1 200 Kč ročně za účelem snížení fiskálního napětí v naplňovaném rozpočtu," píše se doslova v důvodové zprávě ke změnám zákonů. O povodních ani slovo.

Snížení slevy na dani pro každého o 100 korun měsíčně už v pátek připustil v rozhovoru pro Hospodářské noviny i premiér Nečas - ale s tím, že by to zavedl na pouhý rok.

Příjmy státu by se tak měly vylepšit o víc než 4 a půl miliardy korun.

Zároveň resort financí navrhuje snížit daňové zvýhodnění na vyživované dítě o 240 korun ročně - zdůvodňuje to stejně jako stokorunu za měsíc, navíc také zrušením poplatků u dětí za návštěvu lékaře.

Zdanění zaměstnaneckých výhod

Úspory dopadnou i na benefity pro zaměstnance - příspěvky na kulturní pořady, zájezdy, sportovní akce nebo třeba na rekreační zařízení.

Tady ale dává ministr financí vládě na výběr, jakou variantu nakonec kabinet pošle do parlamentu. Buď náhrady zdanit zcela, nebo vytvořit strop: osvobodit od daně z příjmu benefity jen do výše 5 tisíc korun ročně.

Ani jedna varianta by se nedotkla stravenek.

Boj právě o benefity poznamenal jednání parlamentu i vlády premiéra Fischera letos na jaře. Kvůli hrozbě stávek se narychlo scházela vláda a parlament jednal ve stavu legislativní nouze.

Spekulace s postiženými? Konec jedné slevy...

Finance navrhují také bez náhrady zrušit jednu výraznou daňovou slevu pro ty podnikatele, jejichž zaměstnanci byli z více než poloviny zdravotně postižení. Tyto firmy musely zaplatit jen polovinu daně.

"Dochází ke zneužívání této slevy," zdůvodňuje to ministerstvo. "Bylo v mnoha případech identifikováno účelové jednání."

Ministerstvo prý monitorovalo případy, kdy firma v rámci skupiny vytvořila dceřinnou společnost, ve které zaměstnala zdravotně postižené a poté na tuto jednu dceřinnou společnost převedla výnosy jiných členů skupiny - a výrazně ušetřila na daních.

Naopak beze změn zůstane odpis z daní za každého jednotlivého zdravotně postiženého, kterého firma zaměstná: 18 tisíc korun ročně za každého zaměstnance s lehčím zdravotním postižením a 60 tisíc s těžším.

Kromě toho hodlá vláda nově zdanit výsluhy vojáků nebo policistů.

A skončí také osvobození od daně u příjmů z provozu ekologických zdrojů a zařízení - třeba na výrobu elektřiny pro sebe nebo i jiné odběratele.

 

Právě se děje

Další zprávy