reklama

Naučíme vás žít zdravě, vzkazují zelení voličům

Zelení míní, že jejich hlavními soupeři jsou Věci veřejné a TOP 09. Kalouskovi se věřit nedá, říká předseda Liška

Na kampaň máme jen 8 milionů
Na kampaň máme jen 8 milionů | Foto: Petr Protivánek

Praha - Zelení chtějí přimět Čechy zdravě žít. Nezdravé věci jako tabák, alkohol, ale také potraviny s vysokým obsahem cukru, by podle nich měly být zatíženy vyšší sazbou daně z přidané hodnoty.

"Samozřejmě - kdyby se to někdo pokoušel karikovat, mohl by říct, že se stát snaží někomu diktovat, co je a co není správné," říká předseda zelených Ondřej Liška v rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz. "Ale myslím, že je naprosto správné, že stát zdaňuje aktivity, které mají negativní vliv na společnost, o něco více než to, co je prospěšné."

Odkazuje na statistiku: "Česká republika má největší spotřebu slazených nápojů na hlavu z celé Evropy a když to porovnáte s nárůstem případů cukrovky a obezitou, vidíte, že evidentně je něco špatně."

V rozhovoru dále mluví o tom, kdo je největší soupeř zelených v nadcházejících volbách a o tom, co nastartuje českou ekonomiku.

První část rozhovoru Ondřejem Liškou: Biopaliva už nepodporujeme

Tři milióny navíc

A:cz: Stále platí, že na kampaň dáte 5 milionů a nevezmete si žádný úvěr?

Stále nám přicházejí dary od našich podporovatelů, teď už počítáme zhruba s osmi miliony korun.

A:cz: A žádný úvěr?

Zatím žádný úvěr.

A:cz: Severočeská kampaň Martina Bursíka má heslo "Co děti: mají si kde hrát?" Není to trochu laciné?

Laciné je vybrat fotky dětí prostřednictvím nějaké mediální agentury nebo se vyfotit se svojí rodinou. Martin Bursík šel na billboard s dětmi členů a kandidátů Strany zelených v Ústeckém kraji. Je to způsob, jak se vymezit vůči kýči, který předvádí zvláště sociální demokracie, ale který v roce 2006 předvedl třeba i Mirek Topolánek.

(Tady Liška naráží na předvolebním klipy ODS, ve kterých prezentovala rodinu Mirka Topolánka a jeho tehdejší manželka Pavla proklamovala "nepodporuji jen Mirka, ale celou pravici".)

Seriál Aktuálně.cz

Seriál Aktuálně.cz

2x s Radkem Johnem:

2x s Milošem Zemanem:

FAKTA: Ondřej Liška

  • narozen 14.7.1977
  • absolvoval politologii a religionistiku v Brně
  • 2003-5 místní zastupitel
  • 2003-4 poradce skupiny Zelených v Evropském parlamentu pro otázky rozšíření
  • v roce 2006 zvolen do Poslanecké sněmovny
  • v roce 2007 zvolen místopředsedou SZ
  • po rezignaci Martina Bursíka v roce 2009 předsedou strany

Konkurence ve středu

A:cz: S kým se nejvíc přetahujete o voliče, koho považujete za hlavního soupeře?

V roce 2006 jsme měli vítr v zádech a byli prakticky jedinou středovou stranou. Vidím konkurenci v TOP 09, ve Věcech veřejných. Jim ale chybí věrohodnost - zvláště v oblasti korupce a imunity vůči zájmům různých lobby.

A:cz: Myslíte spíš TOP 09 nebo Věci veřejné?

Obě.

A:cz: Jak voliče přesvědčíte, že váš protikorupční recept je lepší než ten od TOP 09 nebo do Věcí veřejných?

My prosazujeme vymahatelnost práva a zpřísnění zákonů o střetu zájmu, výběru daní, veřejných zakázkách. Hlavním požadavkem Věcí veřejných je amnestie pro daňové podvodníky. Stáhnout peníze z daňových rájů není nic jiného, než říct, že podvádět je možné, pokud se včas do politiky dostane strana, která prosadí amnestii. A co se týče TOP 09: já jsem na pochybách, jestli slova o boji proti korupci je možné věřit lidem, kteří se 20 let podíleli na neprůhledných transakcích na ministerstvu obrany.

A:cz: Narážíte na osobu Miroslava Kalouska?

Myslím Miroslava Kalouska, který sice velmi šikovně, takže nepostižitelně, ale přesto prokazatelně nese odpovědnost za to, jakým způsobem se na ministerstvu rozdávaly veřejné zakázky. To, že je tento fakt trošku pozapomenut a je překryt charismatem Karla Schwarzenberga, je výsledkem skvělého politického marketingu.

Co nás nastartuje

A:cz: Jaké opatření proti současné ekonomické krizi byste navrhli jako první?

Navrhli bychom, aby se o rozpočtových škrtech rozhodlo v budoucí vládní koalici ještě předtím, než budou stranám rozdělena ministerstva. Ve Finsku v polovině 90. let se to osvědčilo.

A:cz: Ale v ČR to nikdy nikdo nezkoušel. Věříte, že by na to partneři v koalici přistoupili?

My to rozhodně navrhneme. Pokud se ovšem k takovým jednáním dostaneme.

A:cz: A to nastartuje ekonomiku?

Když se dnes bavíte s investory, ale i malými a středními podnikateli, řeknou vám, že jejich ekonomické aktivity nejvíc brzdí neprůhledné podnikatelské prostředí. Nestabilita daňového systému a byrokracie.

A:cz: Ale nastartuje toto ekonomiku?

Naše oživení nastartuje hlavně oživení v ekonomikách, na kterých jsme závislí, především v Německu. A teď je třeba připravit systémové změny, aby ve chvíli, kdy to oživení přijde, se mohlo rozvinout skutečně naplno.

A:cz: Jste pro zrušení rovné daně a zvýšení sazeb DPH. Není to kontraproduktivní v době krize?

Rozhodně není. Řada podnikatelů říká, že rozumné progresivní zdanění pro ně není žádný problém. Jsou ochotni platit více státu, pokud budou vědět, že se s penězi zachází transparentně. Rovná daň je v nynější podobě fakticky degresivní, poškozuje ty, kteří mají střední a nižší příjem. Sazby DPH chceme mírně zvýšit a zároveň je využít na podporu ekologických technologií.

A:cz: Pokud se zelení nedostanou do sněmovny, rezignujete na funkci jejich předsedy?

Rozhodně bych na sjezdu nabídl funkci k dispozici a bylo by na rozhodnutí zelených, zda by mě do té funkce znovu zvolili nebo ne. My do těchto voleb jdeme ze startovní čáry, která je o mnoho řádů těžší než v roce 2006 a proto prohra nemusí být nutně ztrátou, podobně jako ne každá výhra je vítězstvím.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama