reklama

Sněmovna se shodla. Na NKÚ mají politici společný zájem

Poslanci propustili do dalšího čtení novelu ústavy, která řeší NKÚ. Zatím je v ní stále ustanovení, které omezuje prezidenta úřadu

Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci propustili do dalšího projednávání změnu ústavy, která se týká činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu a měla by dát této instituci možnost kontrolovat i krajské úřady a obce.

Byl to nejen z mála zákonů, na nichž se shodli zákonodárci napříč všemi stranami.

Novela by totiž nejen rozšířila působnost úřadu, ale zároveň by omezila pravomoc prezidenta NKÚ navrhovat členy kolegia.

To by napříště bylo už zcela v rukou poslanců.

Během rozpravy hned několik poslanců tvrdilo, že prosazování novely nijak nesouvisí s momentálními spory s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.

A Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že mechanismus jmenování kolegia NKÚ není tím důvodem změny.

Jeden z předkladatelů, poslanec Fiala (ČSSD) už včera Aktuálně.cz slíbil, že návrh rozšíří tak, aby pravomoc navrhovat své spolupracovníky prezidentovi NKÚ zůstala.

To ale může navrhnout až při dalším projednávání. Může to být už brzy - poslanci totiž zároveň zkrátili lhůty pro dsalší čtení o celých 30 dní.

Novela Ústavy o NKÚ je jedním z několika návrhů, které dnes ve sněmovně procházely téměř jak na běžícím pásu. Mimořádnou schůzi sněmovny svolanou ODS zatím nic neblokuje.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama