reklama

Jak stahovat

Praha -   Dostat se k nelegálnímu softwaru je tak jednoduché, že to zvládají i malé děti. Zde je jen několik nejpoužívanějších cest.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Softwarové pirátství se stává čím dál jednodušší a přístupnější i pro amatérské uživatele internetu. Stále však zůstává oblíbené i prosté kopírování a ruční předávání CD a DVD. Pro mnoho lidí je prohledávání na internetu a stahování z něj stále příliš komplikované, a tak od svých sofistikovanějších známých dostávají nebo kupují nosiče s nelegálním obsahem.

Mezi nejpopulárnější cesty k nelegálnímu obsahu internetu patří takzvané "P2P". Tato zkratka znamená uživatel-vs-uživatel a pomocí různých programů umožňuje vzájemné sdílení souborů. Jako typické příklady se dají uvést programy jako DC++ či Kazaa. Průkopníkem v tomto typu komunikace byl server napster.com, který po sérii soudních sporů přešel do legální sféry.

Jiným, v současnosti se rozmáhajícím způsobem jsou takzvané torenty. Po stažení jednoduchého programu se na mnoha stránkách dají nalézt stovky nových filmů, programů, hudebních souborů denně. Například na serveru www.mininova.org se jen včera nacházelo přes 900 takových souborů. V současnosti má tento torentový server v databázi 45 terabytů dat a průměrná velikost souboru je 760 megabytů, což zhruba odpovídá velikosti jednoho filmu. 1,5 milionu uživatelů denně napovídá, že se nejedná o malý problém. A to je tato stránka jen jednou z mnoha dostupných.

Některé hudební společnosti si již uvědomily, že bojovat proti uživalům internetu je marný boj a pozvolně mění taktiku. Místo neustálých soudních sporů, kterými zasahují jen malé procento uživatelů, se snaží hudbu zlevnit a poskytovat stejným způsobem, na jaký jsou uživatelé zvyklí. V jimi oblíbených formátech přes internetové distribuční kanály.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama