reklama

DOKUMENT: Projev Přemysla Sobotky, kde kritizuje Klause

Nejsem  příznivcem mediálních střetů, ale pokračující tvrdé odsudky  prezidenta republiky Václava Klause a jeho nejbližších spolupracovníků k hlasování českého Senátu o Lisabonské smlouvě s výroky o „selhání významné části našich politických elit" a jeho „zbabělém zdůvodnění", mě jako předsedu Senátu PČR vedou k tomuto prohlášení:

1./ Útok na hlasování senátorů je zpochybněním suverénního zákonodárného sboru, pilíře zastupitelské parlamentní demokracie. Václav Klaus tak svými výroky nepřímo zpochybňuje i významnou roli Senátu při volbě  hlavy státu v únoru 2008.

2./ Žádost o vstup České republiky do EU podal v roce 1996 svým podpisem právě tehdejší předseda vlády ČR Václav Klaus. O vstupu do EU potom rozhodli občané této země v referendu v roce 2003.

3./ Od té doby jsme dobrovolně členy Unie a je v našem zájmu i naším úkolem bojovat proti všem negativním jevům procesu evropské integrace. K splnění tohoto cíle však nemůže sloužit prvoplánová destrukce unie, ale naopak trpělivá práce a účast na zlepšení jejího chodu.

4./ Lidé z okolí prezidenta Václava Klause však zpochybnili české předsednictví EU a opakovaně tak podkopávají důvěru našich evropských partnerů k České republice. Jsem přesvědčen, že po ostudném zmrazení českého předsednictví EU musí být naším cílem trpělivá  snaha prosadit se v silné evropské konkurenci a nikoliv se izolovat prostřednictvím jednoduchých a nepromyšlených emocionálních gest.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama