Krize přiškrtí v dalších letech platy, dálnice a úřady

Petr Holub
5. 5. 2009 7:00
Seznam úspor, kde hodlá stát krotit své výdaje v nejlbližších několika letech, je dlouhý
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Seznam úspor, kde hodlá stát krotit své výdaje v nejlbližších několika letech, je dlouhý.

Méně peněz dostane každý, kdo nemá příjmy zaručeny zákonem.

Nejvíc se bude šetřit na investicích do dálnic, když stát zruší svůj třináctimiliardový příspěvek fondu dopravní infrastruktury.

Stejnou částku ministr financí škrtne z provozních výdajů všech státních úřadů. Kromě toho se ovšem na dva příští roky zmrazí platy státních zaměstnanců, což už v roce 2011 přinese úsporu přes 10 miliard.

Zdravotnických 15 miliard

O podporu přijdou státní dráhy a soukromé školy, zmrazí se výdaje na obranu a výzkum. Zvyšovat se nebudou příspěvky státu zemědělcům, ani obecním a krajským úřadům na výkon státní správy.

Pouze v jednom případě se ministr financí pokusí zasáhnout do mandatorních výdajů předepsaných zákonem. Navrhne sněmovně, aby zrušila povinnost zvyšovat státní platby zdravotním pojišťovnám podle růstu průměrné mzdy a spokojila se zvýšením o inflaci oproti roku 2009.

Pokud se tento nepodaří prosadit, zvýší se výdaje za státní pojištěnce z letošních 47, 4 miliardy do roku 2012 o dalších 15,4 miliardy.

Sekyra na důchodovém účtu

Vláda na druhé straně výhled rozpočtu zhoršuje.

V rámci boje s krizí totiž snižuje sociální pojistné tak dramaticky, že se na účet důchodů a nemocenské sejde v roce 2011 o 50 miliard, než se dosud předpokládalo. Většinu této částky bude muset stát doplatit z jiných kapitol.

Pokud všechny úsporné plány vyjdou, růst státních výdajů se v příštím roce zastaví. Poté porostou polovičním tempem, tedy o 30 miliard v roce 2011 a o dvojnásobnou částku o rok později. V roce 2012 tak vláda utratí 1145 miliard.  

ZPĚT na článek o výhledech státního rozpočtu

 

Právě se děje

Další zprávy