Čtvrteční noviny napsaly o dalším propadu trhů

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
16. 10. 2008 7:49
Přehled událostí ze středy 15. října 2008
Krize se nevyhla ani burze v Moskvě
Krize se nevyhla ani burze v Moskvě | Foto: Reuters

Praha - Proč čtete internetové zpravodajství? Pravděpodobně i proto, že zprávy o tom, co podstatného se děje, si chcete přečíst dříve než den nato v papírových novinách.

Připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších událostí, které se odehrály ve středu 15. října. V popředí se stále drží kauza Kundera a světová finanční krize, navíc se blíží krajské a senátní volby.

Finanční trhy na horské dráze
Foto: ČSOB
Belgický vlastník ČSOB prodělal miliardy
B
elgická bankovní skupina KBC, která vlastní ČSOB, přišla o 40 miliard korun. Investovala do cenných papírů, které jsou jištěny padlými islandskými a americkými bankami.
Finanční krize, ilustrační snímek
Finanční krize, ilustrační snímek | Foto: Reuters
Burzám došel optimismus. Opět zamířily dolů
Dva dny euforie - a pražskou burzu opět postihl strmý pád. Hlavní index burzy PX "Obchodování bylo opět pod taktovkou globálního sentimentu, prudké růsty z úvodu týdne vedly investory k vybírání krátkodobých zisků," řekl Pavol Mokoš z Patria Direct.
Dění v Česku
Foto: Ředitelství silnic a dálnic
D11: Statkářka Havránková zvítězila. Získá pozemky
Vláda změnila své rozhodnutí a vyhověla farmářce Ludmile Havránkové. Za pozemky potřebné pro dostavění dálnice z Prahy do Hradce Králové jí dá pozemky, jak žádala. Původně vláda podle doporučení ministerstva dopravy trvala na finančním vypořádání. Jednání však v létě převzalo ministersvo zemědělství.
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz
Stále otřesné, říká ombudsman Motejl o léčebnách
České psychiatrické léčebny se potýkají s takovým nedostatkem peněz, že nejsou schopny zaručit pacientům důstojnou péči. Novinářům to řekl veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Lidé z jeho kanceláře pozorovali během půl roku každodenní život v polovině psychiatrických léčeben na území celé republiky.
Exkluzivně na Aktuálně.cz
Ivan Langer, ministr vnitra
Ivan Langer, ministr vnitra | Foto: aktualne.cz
Jak lobbuje Langer? Nebuďte byrokrati, schvalte papírnu
Ministr vnitra Ivan Langer žádal ministra životního prostředí, aby jeho lidé dali zelenou spornému projektu obří papírny, která má vyrůst v Zábřehu. Činil tak v době, kdy na ministerstvu teprve začínalo posuzování vlivů papírny na životní prostředí. Projekt kladný posudek o rok později skutečně dostal.
Spisovatel Milan Kundera
Spisovatel Milan Kundera | Foto: Aktuálně.cz
Rozhovor: Že v tom měl Kundera prsty, vím už 15 let
Jedna z aktérek kauzy Kundera, devětasedmdesátiletá Iva Militká-Dlasková, v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz říká, že objevení dokumentu je jen potvrzením toho, co věděla od devadesátých let. Tehdy jí prý manžel po čtyřiceti letech mlčení řekl, že o Dvořáčkovi tehdy pověděl Kunderovi. Nejdůležitější pro ni je, aby nové důkazy historiků přesvědčily kamaráda, že ho neudala ona.
Zprávy ze světa
Kvůli vadnému mléku onemocnělo už přes 50 tisíc čínských dětí.
Kvůli vadnému mléku onemocnělo už přes 50 tisíc čínských dětí. | Foto: Reuters
Čína má další potravinový skandál: jedovaté fazole
Čínské úřady mají další problém s jedovatými potravinami. Po skandálu s mlékem obsahujícím melamin jsou to fazole s vysokým obsahem pesticidů, které byly objeveny v Japonsku. Agentura Kjódo News s odvoláním na zdravotnické úřady uvedla, že povolený obsah byl překročen více než 34 000krát.
Zprávy ze sportu
Draftovaný Alexej Čerepanov pózuje s představiteli klubu New York Rangers.
Draftovaný Alexej Čerepanov pózuje s představiteli klubu New York Rangers. | Foto: Zuzana Hronová, Reuters
Čerepanov byl pohřben. Rozloučit se přišlo 60 000 lidí
Pohřeb, jaký ruský hokej nepamatuje, zažil sibiřský Omsk. S devatenáctiletým útočníkem Alexejem Čerepanovem, který v pondělí tragicky zemřel na zástavu srdce přímo při zápase KHL, se přišlo rozloučit šedesát tisíc lidí. Cceremoniál se odehrál v aréně Avangardu, poté bylo tělo převezeno na Severní hřbitov.

 

Zprávy z kultury
Foto: Aktuálně.cz
Přijde další Batman, ale i Robocop a Krotitelé duchů
Projeďme si jen v rychlosti několik zpráv o nových sequelech, které v posledních týdnech proběhly specializovanými médii - od spekulací po projekty, které jsou už ve střižně. Začneme nejprestižnějšími projekty, které si troufají být hlavními hity určité plánované sezóny, ale nepomineme ani blouznivé bizarnosti.
 

Právě se děje

Další zprávy