Muž, označovaný za šéfa mafie, zastřelen

Sabina Slonková
26. 1. 2006 6:33
Praha - Při atentátu zemřel ve středu večer František Mrázek, společník podnikatele Tomáše Pitra.
Foto: Rodinné album

František Mrázek je považovaný za klíčovou postavu podnikatelů sdružených kolem potravinářské společnosti Setuza, za niž na veřejnosti vystupoval právě Pitr. Zatím neznámý střelec Mrázka zasáhl v okamžiku, kdy vycházel ze sídla svých firem v doprovodu dvou mužů.

Vražda před firemním sídlem se odehrála krátce po osmé večer. První informace naznačovaly, že Mrázka zasáhl střelec z dálky dlouhou zbraní se zaměřovačem. ČT24 však dnes nad ránem uvedla, že v Durychově ulici v Praze 4 přistoupil střelec k Mrázkovi ze zadu a zasáhl ho jednou ranou, která poranila srdce. Podle televize použil speciální střelu, která byla upravena tak, aby způsobila co největší zranění.

Přesto podnikatel nezemřel okamžitě. Zranění podlehl až v době, kdy se ho lékaři na místě pokoušeli zachránit. V době útoku byl v budově už jen Mrázek, Pitr podle svých slov odjel hodinu před tím. "V tu chvíli jsem tam už nebyl," sdělil Pitr.

Připravená akce

"Celá akce nese rysy vraždy na objednávku a je pravděpodobné, že střelec byl profesionál," uvedl jeden z kriminalistů.

Mrázek byl zavražděn jen několik hodin předtím, než se Setuzou bude opět zabývat ČKA. Dobře informované zdroje mají informace o tom, že Pitr s Mrázkem měli v minulosti na dílčí řešení kauzy Setuza rozdílný názor. Vyhrocený spor ale mezi nimi nebyl. Ve věcích Setuzy sice oficiálně vystupoval Pitr, za mozek celé skupiny ale platil Mrázek.

"Nevím proč Mrázka někdo zastřelil a nechci o důvodech spekulovat," řekl pro Aktuálně.cz Tomáš Pitr. Právě spolu s Mrázkem stál Pitr v pozadí miliardového uskupení desítek firem, které v posledních letech podnikatelé skupovali.

Hlavní klenot skupiny - ústeckou Setuzu - ovládli několika spornými operacemi po pádu IPB. Plnou kontrolu nad Setuzou jim později zaručily dobré kontakty s bývalým ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. Mrázek se nikdy netajil, že má podobné vztahy s politiky napříč politickým spektrem. Veřejně ale jmenoval jen poslance ČSSD Josefa Hojdara.

Blízcí spolupracovníci Františka Mrázka uvádějí, že mu v poslední době nikdo nevyhrožoval. Často se teď však stýkal s lidmi z počátku svého podnikání, kteří dnes tvoří významnou část českého podsvětí.

Dva možné důvody

Hlavní motivy k vraždě mohou mít podle policistů dva kořeny. Za prvé to může být poslední vývoj kolem Setuzy a za druhé další podnikatelské aktivity Františka Mrázka, v nichž se pohyboval převážně na hraně zákona.

Zatím není jasné, který policejní tým povede vyšetřování dál, zda to bude útvar pražské správy nebo protikorupční jednotka.

František Mrázek byl už v minulosti terčem pokusu o atentát. Poslední roky žil za poměrně přísných bezpečnostních opatření. Jezdil pancéřovaným terénním autem, zpravidla s ochrankou. Používal několik mobilních telefonů, včetně kódovaného přístroje, aby nikdo nemohl zaznamenat jeho rozhovory.

Firemní sídlo v Durychově ulici bylo pro atentátníka nejsnadnějším místem, kde se útok mohl zdařit. Od východu z budovy musel Mrázek ujít několik metrů k autu, zatímco v bydlišti v Českém Brodě zajížděl až do areálu svého domu. Místa schůzek s neprověřenými osobami zpravidla pečlivě zajišťovala jeho ochranka.

 

Právě se děje

Další zprávy