Velryba z Temže uhynula na dehydrataci

Roman Staněk
25. 1. 2006 13:03
Londýn - Tři dny zkoumal veterinář Paul Jepson mrtvé tělo jedenáctileté samičky vorvaňovce anarnaka, která zabloudila do Londýna. Dnes vyřkl závěr.

Pětimetrová velryba podle něj zemřela kvůli dehydrataci, poškození některých svalů a selhání funkce ledvin.

"Velryby a delfíni získávají vodu z potravy a vorvaňovci běžně hledají obživu v hlubinách Atlantského oceánu. Protože se velryba v mělkých vodách Severního moře nedokázala najíst, byla dehydrovaná," oznámil Paul Jepson.

Cesta do Temže byl omyl

Vědec také uvedl, že několikatunová velryba pravděpodobně zabloudila do Severního moře a cestou zpět omylem vplula do ústí největší britské řeky.

Laboratorní testy nyní potvrdí nebo vyvrátí, zda měla velryba nějakou virovou infekci. Testy se také zaměří na přítomnost škodlivin či těžkých kovů v těle velryby.

"Poslední dny pro nás všechny byly nezapomenutelné a skutečně smutné. Teď musíme zjistit, zda velryba nezemřela zbytečně," uvedl zvířecí patolog.

Z velryby už se stal byznys

Ke spekulacím, proč se velryba dostala až do centra Londýna, Jepson poznamenal, že je nepravděpodobné, že by mohl dezorientaci velryby způsobit sonar vojenského plavidla.

Příběh velryby v Temži prožívala o víkendu celá Británie. Tisíce lidí sledovaly záchrannou akci v televizi a z mostů přes Temži. V internetové aukční síni eBay už jsou v prodeji magnety s velrybou v Temži, trička s tímto motivem a dokonce i souprava na vyšívání, napsal dnešní britský list The Daily Telegraph.

Včera bylo oznámeno, že kosti velryby budou po pitvě věnovány londýnskému Natural History Museum.

 

Právě se děje

Další zprávy