Korupční skandál šéfa Hyundai se vrací k soudu

Redakce EKO, Reuters
11. 4. 2008 10:40
Rozsudek by měl být tvrdší, myslí si nejvyšší soud
Foto: Reuters

Soul - Případ šéfa jihokorejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua, který byl za miliardové zpronevěry a korupci odsouzen pouze k nepodmíněnému trestu, se vrací zpět k soudu.

Rozhodl o tom jihokorejský nejvyšší soud, kterému se postup soudu nižší instance nelíbil.

Soudy jsou příliš benevolentní

Čong byl kvůli korupci odsouzen již loni ke třem letům vězení. K výkonu trestu ale nakonec nenastoupil. Trest mu soud podmíněně odložil na zkušební dobu pěti let. Případ se ale nyní vrací zpět k soudu, a Jižní Korea tak očekává nový rozsudek. Tvrdší.

Hlava šesté největší automobilky světa byla obviněna ze zpronevěry podnikových financí a jejich využívání ke korupci. Se svými spolupracovníky měl vytvářet černé fondy, jejichž výše dosahovala stovek milionů dolarů.

Užívali ji pak na placení lobbyistů a uplácení vládních úředníků, částečně i na krytí vlastních potřeb. Svoji vinu nepopíral. Dokonce se zavázal dát miliardu dolarů ze svého majetku na charitu jako znak lítosti.

Po Hyundai přichází Samsung

Jižní Korea si na korupční skandály mocných zvyká stále častěji. Do problémů se v posledních týdnech dostal šéf Samsungu I Kun-hi, který měl údajně podplácet vládní úředníky a vlivné veřejné činitele. Společnost jakákoliv obvinění odmítá.

Čtěte více: Koreou obchází korupce. Měl Samsung speciální fond?

 

Právě se děje

Další zprávy