Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
9. 4. 2008 18:28
Bývalého primátora Liberce Drdu čeká vyloučení z ODS
Jiří Drda byl dlouho jedním z nejvýraznějších politiků ODS v Libereckém kraji. Teď se postavil proti vlastní straně
Jiří Drda byl dlouho jedním z nejvýraznějších politiků ODS v Libereckém kraji. Teď se postavil proti vlastní straně | Foto: Martina Machová

Liberec - "Z ODS dobrovolně neodejdu, nemám proč," vzkázal svým spolustraníkům Jiří Drda.

Bývalý primátor Liberce a dlouholetý poslanec za ODS ve sněmovně tak reaguje na výzvu občanských demokratů, kteří by rádi, aby na své členství ve straně dobrovolně rezignoval.

V pátek Jiří Drda překvapivě oznámil, že v podzimních krajských volbách bude kandidovat proti ODS, ačkoli je stále jejím členem.

Bývalý primátor patří k zakladatelům ODS na Liberecku a pro mnoho voličů v kraji je ikonou své strany. Nikoho však o svých plánech předem neinformoval.

"Vůbec o odchodu ze strany neuvažuji. Založením jsem konzervativně liberální politik a ideály, na kterých ODS stojí, jsou mi blízké. Otázkou je, kam směřují ostatní," uvedl Jiří Drda.

V politice od listopadu 89

Do politiky vstoupil Drda ještě před vznikem ODS. Spolu se současným předsedou Senátu, občanským demokratem Přemyslem Sobotkou, patřil mezi hlavní postavy politického hnutí Občanské fórum a mezi známé tváře listopadové revoluce v roce 1989 na severu Čech.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

"Má kandidatura neplyne ze zhrzenosti. Pokud bych chtěl ODS škodit, našel bych jiné způsoby. Strana se podle mne musí více otevřít, aby v ní docházelo k souboji idejí a ne jen lidí, jak je tomu dnes," sdělil liberecký exprimátor, který se vrací do středu politického dění po pěti letech.

Svým rozhodnutím chce diskuzi otevřít. Straničtí kolegové však pochopení pro jeho krok nemají.

"Domnívám se, že by měl sám ze strany vystoupit," komentoval Drdovo jednání současný primátor a šéf liberecké buňky ODS Jiří Kittner.

"Pan Drda porušil stanovy strany a jen ukázal, že neuznává pravidla. Dá se předpokládat, jak se k tomu postaví liberecká místní rada," reagoval na krok svého bývalého spolupracovníka Přemysl Sobotka.

Stanovy říkají: Vyloučit

Řešením pro ODS má být vyloučení Jiřího Drdy ze strany. Stanovy ODS totiž zakazují svým členům kandidovat ve volbách za jinou stranu nebo sdružení.

Na kandidátce Sdružení starostů pro Liberecký kraj jsou však i jiní straníci. Jejich domovské partaje se k radikálnímu řešení nechystají.

"Podařilo se mi přesvědčit krajský sněm, že mé nové aktivity se s principy strany nerozchází. Vystoupil jsem jen z krajského výkonného výboru, abych nepřipravoval dvoje kandidátky," uvedl lídr hnutí starostů Martin Půta, který je současně členem Strany pro otevřenou společnost.

Na kandidátce Sdružení starostů by se mělo objevit i jméno lidovce Jiřího Voseckého. "Zatím na to od své strany nemám žádné reakce," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy