reklama

Jak zaútočili na Čepro

Podvodné vymáhání miliard z Čepra má své kořeny v devadesátých letech. Firma tehdy chaoticky evidovala pohonné látky. Toho využili lidé spojení se společnostní Bena a začali - podle dnešních závěrů policie neoprávněně - tvrdit, že jim firma Čepro vydala ze zásobníků jiné zboží, než si u něj uložili. Vyrobili tak miliardové pohledávky, s nimiž se pak roky zdánlivě nic nedělo. Čepro mezitím uzavřelo dohody s firmou Tukový průmysl o provozování celního skladu.

Princip spočíval v tom, že Čepro bude firmám spojeným s Benou skladovat pohonné látky a posléze je i vydávat, ale clo za to zaplatí Tukový průmysl. Firma však neplatila a státu tak podle celníků vznikl téměř třímiliardový dluh. Tukový průmysl tehdy vlastnil někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan, který byl nakonec - stejně jako bývalý majitel Beny - za miliardový celní dluh obviněn.

Po letech nečinnosti se pak před dvěma lety daly do pohybu roky staré pohledávky za Čeprem, které tehdy vyrobili lidé z Beny. Dostaly se do rukou podnikatelů, kteří byli podle policie spojeni s Pechanem a podnikatelem Radovanem Krejčířem. Podnikatelé dali pohledávky k soudu a vyhráli. Čepro totiž k soudu nepřišlo, jeho zástupci tvrdili, že se kdesi v podniku ztratily soudní obsílky. Letos v létě pak policie zasáhla kvůli Beně přímo proti Krejčířovi.

Úřady jej spolu s Pechanem obvinily, že se domluvili, jak zbavit Tukový průmysl miliardového celního dluhu za obchody Beny a ještě na tom miliardy vydělat. Oba muži jsou podezřelí, že k tomu chtěli zneužít celníka, který měl vyrobit fiktivní operaci s celními doklady. Krejčíře navíc policie stíhá pro podezření, že chtěl poté nechat celníka zabít. Pechan i Krejčíř, který je nyní na Seychelských ostrovech, jakoukoli vinu striktně popřeli.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama