Slováci drží celodenní smutek za vojáky

Tomáš Fránek
23. 1. 2006 13:51
Bratislava - Oběti letecké havárie uctili lidé na ulicích i děti ve školách. Vlajky visí na půl žerdi. UVNITŘ: Stav přeživšího vojáka

Čtyřiadvacetihodinový státní smutek kvůli čtvrteční letecké havárii, při které v letadle vracejícím se z Kosova zahynulo čtyřicet dva mužů a žen, začal v poledne.

Smutek bez zákona

Provázejí ho zádušní mše v Bratislavě a Košicích, minuta ticha po celé zemi, vlajky na půl žerdi. A také zákaz loterií a jiných veřejných zábavných her.

Svůj program mění také veřejnoprávní Slovenská televize a rozhlas. STV v poledne přerušila vysílání a místo původního plánu uvedla blok o misi slovenských vojáků v Kosovu - včetně přímého vstupu ze základny Šajkovac.

V přímém přenosu bude televize vysílat v podvečer i zádušní mši v Bratislavě.

To, jak má vypadat státní smutek, na Slovensku neupravuje speciální zákon. O tom, že by ho země potřebovala, se začalo mluvit po smrti papeže Jana Pavla II.

V tétot chvíli už na něm stát pracuje, konečnou podobu návrhu dolaďují úředníci na ministerstvu kultury.

Farkašovi je líp 

Smutný den prosvětlila dopoledne dobrá zpráva - lékaři oznámili, že zdravotní stav nadporučíka Martina Farkaše, který jako jediní havárii přežil, se znovu výrazně zlepšil.

Ošetřující lékař Peter Beluš uvedl, že dnes nebo zítra přeloží vojáka z oddělení intenzivní péče na oddělení úrazové chirurgie. "Martin chodí a jí normální stravu," dodal Beluš. V nemocnici by měl zůstat týden až čtrnáct dní.

Dnešní neurologické vyšetření bude také rozhodující pro to, zda budou moci nadporučíka navštívit vyšetřovatelé nehody. Pokud to ještě nepůjde, stanoví lékaři jiný termín.

Voják si podle vyjádření jeho příbuzných nehodu pamatuje, jeho vzpomínky jsou ale zatím utržkovité.

Armáda: Stroje jsou dobré

Vyšetřovatelé stále neoznámili, co mohlo k pádu letadla vést. Podle náčelníka oddělení bezpečnosti letů na generálním štábu Zdeno Bielika dosud odpověď neposkytla ani analýza černé skříňky stroje. Bielik upozornil, že vyšetřování tragédie může trvat několik měsíců nebo i rok.

Ministr obrany Juraj Liška už nicméně slíbil, že veřejnost informace o údajích z černé skříňky dostane - od něj osobně.

V televizi TA3 pak znovu odmítl, že by používání zastaralých letadel typu AN 24 bylo nebezpečné a že by armáda zanedbávala péči o letecký park.

"Stav letecké techniky ozbrojených sil je opravdu velmi dobrý," prohlásil rovněž šéf bezpečnostního výboru parlamentu a místopředseda nejsilnější opoziční strany Směr Robert Kaliňák.

Lety strojů typu Antonov jsou nicméně zatím pozastaveny.

 

Právě se děje

Další zprávy