Slovák, který přežil, je při vědomí

Tomáš Fránek
22. 1. 2006 12:21
Trenčín - Slovensko, sbírající se ze šoku ze čtvrteční havárie letounu An-24, si dnes trochu oddechlo.

Zdravotní stav nadporučíka Martina Farkaše, který jako jediný ze 43 lidí na palubě havárii vojenského letounu přežiil, se v uplynulých hodinách výrazně zlepšil. V sobotu pozdě večer ho lékaři probrali z umělého spánku a odpojili od plicní ventilace. Pacient už normálně komunikuje s okolím.

Dohady o tom, co havárii způsobilo, však pokračují. Vojáci zkoumají záznamy z černé skříňky, kterou jim včera předali maďarští kolegové.

Místo politiky se mluví o nehodě

Nedostatek oficiálních zpráv vede mezi Slováky ke spekulacím.

Čtveřice bývalých vojáků z povolání se každou sobotu ráno pravidelně setkává na ranní kávě v jedné z trenčínských kaváren. A místo tradičních hádek o politice se teď muži hlasitě dohadují o tom, co způsobilo nehodu letadla An 24, při které u severomaďarské obce Hejce zahynulo čtyřicet dva mužů a žen vracejících se z mírové mise z Kosova.

"Je to za poslední dobu už několikátá havárie, staré ruské a ukrajinské stroje prostě nestačí. Na lidech, kteří reprezentují naši zemi v zahraničí, by se šetřit nemělo," říká jeden z diskutujících mužů Andrej Jakubík.

To, že zdaleka nešlo o první nehodu slovenských vojenských letadel, připomínají i místní noviny. "Nedá se v této hrozné chvíli odhlédnout od skutečnosti, že historie slovenského vojenského letectví je plná nehod, i s oběťmi na životech, s periodicitou tak jednou za dva roky - vrtulníky, albatrosy, MIGy. Nyní Antonov - rok výroby 1969," napsal list Sme. "Snad to bude poučení pro všechny zodpovědné," dodává další muž u kavárenského stolku Karol Kubala.

Lidé tak s napětím čekají na to, co se zjistí po analýze černé skříňky ze zříceného letadla. Její zkoumání ale může podle mluvčího slovenské armády Milana Vangy trvat i několik týdnů.

V Trenčíně, odkud pochází nynější slovenský ministr obrany Juraj Liška a které je jedno z největších "vojenských" měst na Slovensku, katastrofa letadla a smrt vojáků vystřídala tradiční téma sobotního dopoledne - výsledky pěvecké soutěže Slovensko hledá Superstar.

Na místo havárie míří první turisté

První kanál veřejnoprávní Slovenské televize ji vysílal v pátek večer, a ne všem se to líbilo. "Mohli věnovat v den, kdy zemře tolik lidí, aspoň část programu vojákům, zasloužili si to," myslí si Mária Ďurišinová. Televize ale slibují program věnovaný vojákům na pondělí, kdy slovenská vláda vyhlásila státní smutek.

Lidé se zatím postupně dovídají podrobnosti z místa neštěstí. "Z letadla zůstala jenom zadní část, trosky byly všude. A mezi nimi se válely osobní věci vojáků - oblečení, talismany, cédečka," vypověděl lesník Peter Kormós, který byl jako jeden z prvních u nehody.

U obce Hejce se podle maďarských pohraničníků začínají objevovat první turisté, kteří chtějí vidět místo katastrofy.#reklama

Ve slovenských kostelích zatím hoří desítky svíček, lidé se modlí. A to jak za ty, kteří zemřeli, tak za to, aby se uzdravil Martin Farkaš, který katastrofu přežil.

Lékaři již oznámili, že zdravotní stav sedmadvacetiletého nadporučíka se nijak nezhoršil a je stabilizovaný. Voják má podle lékařů velkou naději na úplné uzdravení. "Hrozně si všichni přejeme, aby se uzdravil. Vždyť musel hodně vytrpět a jeho rodina taky," říká Jana Kollárová, která zapalovala svíčku v trenčínském kostele pod hradem.

 

Právě se děje

Další zprávy