Pád letadla: Česko uctívá mrtvé Slováky

Redakce DOM, ČTK
20. 1. 2006 18:21
Praha - Ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech probíhá pietní ekumenická bohoslužba za slovenské vojáky, kteří včera zahynuli při letecké katastrofě.

Účastní je jí ministr obrany Karel Kühnl a náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Krátce po skončení mše se pak do Česka vrátí zbytek kontingentu českých vojáků z Kosova.

Čtvrteční nehoda slovenského vojenského letadla na maďarsko-slovenských hranicích, při které přišly o život více než čtyři desítky lidí, je podle ministra Kühnla strašnou tragédií. Pro Českou republiku je celá záležitost o to citlivější, že zahynuli vojáci, kteří spolu s Čechy sloužili v misi v Kosovu.

Například ve čtenářské diskusi pod jedním z článků o neštěstí se dnes objevil tento příspěvek:

"Jsem voják, který se vrátil včera z mise českým letem o 3 hodiny dříve. Když jsme se včera ráno se Slováky loučili na základně, s většinou jsme si vyměnili maily a tel. čísla, s tím, že se ještě uvidíme," píše neznámý autor.

"Teď už nemám komu zavolat, komu napsat. Osud tomu chtěl jinak. Nemám slov a nemůžu tomu stále uvěřit. Přece jen jsem s nimi strávil půl roku života. A proto hlubokou soustrast všem pozůstalým rodinám. A na VÁS ....Luboši, Peťo, Jani, Martine, Luďo, Aďo, aj vy všetki ostatní.....v životě nezapomenu," stojí v příspěvku.

Kühnl připomněl, že s většinou vojáků se při své cestě do Kosova koncem loňského roku osobně sešel. "Za ministerstvo obrany jsem vyjádřil svému resortnímu kolegovi panu Jurajovi Liškovi nejhlubší soustrast," dodal.

Projevy soustrasti začínají přicházet na Slovensko i z ostatních zemí. Mezi prvními byl telegram od českého prezidenta Václava Klause jeho slovenskému kolegovi Ivanu Gasparovičovi. "Přestože v této chvíli neznám podrobnosti o tomto neštěstí, chci vás ujistit, že já i celá česká veřejnost jsme v této těžké chvíli s Vámi," napsal Klaus.

České armádní dopravní letectvo vyřadilo poslední An-24 loni. "Kvůli životnosti jsme je vyřadili z provozu. Ta letadla se vyrábějí již někdy od roku 1959. Mají samozřejmě různá stáří, byla vyrobena v různé době," uvedl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy