reklama

Letecké havárie slovenské armády

Výběr leteckých havárií slovenské armády za posledních deset let:

17. července 1996 - Nad Košicemi se srazily dva cvičné letouny z předváděcí jednotky slovenské armády Bílé Albatrosy. Jeden z nich se zřítil a jeho posádka se musela katapultovat. Nehoda, jejíž příčinou byla náhlá turbulence vzduchu, si nevyžádala vážná zranění ani lidské životy, materiální škody přesáhly čtyři miliony slovenských korun.

3. června 2000 - Vojenský pilot letadla L-39 Albatros zahynul při exhibici u příležitosti Mezinárodního dne dětí, když se zřítil se svým strojem nedaleko letiště Sliač na středním
Slovensku.

14. září 2000 - Nedaleko Rimavské Soboty na jižním Slovensku havarovalo cvičné vojenské letadlo L-39 Albatros. Pilot se stačil katapultovat a přežil. Příčinou bylo selhání motoru stroje.

4. října 2001 - Škody za více než dva miliony korun způsobila posádka vojenského vrtulníku, který při přeletu nad vodní nádrží Ružín nedaleko obce Margecany na východním Slovensku narazil do vysokonapěťového vedení elektrického proudu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.

6. listopadu 2002 - Dva letouny MiG-29 se střetly a následně zřítily u obce Spišské Tomášovce na východním Slovensku. Zvláštní vyšetřovací komise zjistila jako příčinu havárie lidské selhání při organizaci výcviku a řízení letového provozu. Pilot jednoho z migů pravděpodobně narazil zezadu do stroje letícího před ním. Jeden z pilotů se ještě stihl katapultovat, druhý zahynul v troskách svého letadla. Škody na obou havarovaných strojích přesáhly půl miliardy korun.

24. prosince 2002 - Při plnění úkolů v rámci mírové operace v Bosně havaroval vrtulník se slovenskými vojáky. Stroj se zachytil o stožár elektrického vedení nebo o elektrické dráty nedaleko středobosenského města Travnik asi 70 kilometrů na severozápad od Sarajeva. Při nehodě byli zraněni tři členové posádky.

9. října 2003 - Poblíž obce Pušovce u Prešova se zřítil vojenský vrtulník Mi-17. Na palubě zahynuli všichni čtyři členové posádky.

10. května 2005 - Tři členové posádky přišli o život při havárii vojenského vrtulníku Mi-24D z letecké základny v Prešově, který se zřítil nedaleko letiště u obce Ražňany na východě Slovenska.

19. ledna 2006 - Letadlo slovenské armády, které směřovalo z Prištiny v jihosrbském Kosovu do Košic, se zřítilo nedaleko obce Telkibánya na maďarsko-slovenském pomezí. Podle dosud nepotvrzených informací maďarských úřadů bylo na palubě 48 osob.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama