Spadlý letoun byl těsně před generálkou

ČTK, Reuters, SITA
20. 1. 2006 18:13
Košice - Záchranáři nalezli všechny oběti včerejší havárie slovenského letadla. K dispozici už mají i černou skříňku.

Proč k havárii došlo, zůstává zatím nejasné. Maďarská a slovenská strana se nemohou shodnout ani na tom, jak vypadaly poslední hodiny letu. Podle maďarského ministra obrany se letadlo poté, co jeho řízení převzala slovenská strana, odklonilo od své trasy o tři kilometry.

Odpověď dá černá skříňka

Podle velitele slovenských vzdušných sil Juraje Baránka letěl stroj po určené trase. Problém nastal až tehdy, kdy začal předčasně klesat. Co to způsobilo, by měly ozřejmit záznamy z takzvané černé skříňky, kterou už se záchranářům podařilo nalézt. Baránek mezi možnými příčinami jmenuje selhání techniky, lidského faktoru anebo nepřízeň počasí.

Maďarská i slovenská strana shodně vylučují, že by mohl za pádem letadla být teroristický útok.

Letoun byl před šestou generální opravou

Podle šéfa slovenských armádních letců Baránka bylo zřícené letadlo těsně před generální opravou a jeho životnost byla stanovena na květen letošního roku. Letoun byl vyroben v roce 1969 a generální opravou prošel už pětkrát.

Ministrovi obrany Juraji Liškovi nejsou známy žádné skutečnosti, které by bránily v provozu letadel typu An-24.

Pilot letadla An-26, které letělo do Košic z Prištiny hned po havarovaném stroji, řekl, že se o neštěstí dověděli už během letu. "Zpozorovali jsme v lese oheň, dost velký oheň. To jsme ohlásili do Košic a bylo nám potvrzeno, že tam jej ztratili," uvedl Jozef Solmoši. Pilot také řekl, že počasí bylo ve čtvrtek večer příznivé.

Podle Juraje Baránka patřili oba piloti mezi nejlepší slovenské letce.

Přežil jediný pasažér

Pád slovenského vojenského stroje přežil jediný pasažér. Armádní letadlo se zřítilo včera okolo 19.30 na maďarsko-slovenské hranici. Záchranáři i armáda dnes ráno potvrdili, že zahynulo 42 vojáků, mezi nimi tři ženy.

Letoun přilétal na Slovensko z kosovského hlavního města Prištiny a přibližně v 19.30 ztratili letoví dispečeři se strojem radarové spojení. Deset kilometrů od slovenských hranic u maďarské vesnice Hejce nedaleko města Telkibánya se letadlo zřítilo a začalo hořet.

Premiér Mikuláš Dzurinda dnes uvedl, že na palubě bylo 28 vojáků, 7 členů doprovodu a 8 členů posádky. Celkem tedy 43 lidí. Totožnost dalších dvou cestujících nebyla potvrzena. Většinu vojáků kosovského kontingentu tvořili vojáci z trebišovského mechanizovaného praporu, uvádí deník SME.

Zraněný telefonoval domů

Šéf slovenské letecké záchranné služby Ladislav Šimák nedaleko místa havárie řekl, že víc živých než jeden už na místě neštěstí nebude.

"Je tady mínus 18 stupňů. Trup letadla úplně vyhořel. Je absolutně nepředstavitelné, že by tam mohl být ještě někdo živý," uvedl také mluvčí maďarské policie.  

Na palubě letadla byli členové slovenské jednotky KFOR, kteří se vraceli ze své šestiměsíční mise na Balkáně a které před několika dny vystřídali jejich kolegové.

Jen o tři hodiny před slovenskými kolegy se z mise v Kosovu vrátili vojáci české armády. "Když jsme se včera ráno se Slováky loučili na základně, s většinou jsme si vyměnili maily a telefonní čísla, s tím, že se ještě uvidíme. Teď už nemám komu zavolat, komu napsat. Osud tomu chtěl jinak. Nemám slov a nemůžu tomu stále uvěřit. Přece jen jsem s nimi strávil půl roku života," napsal v diskusi na Aktuálně.cz jeden z českých vojáků.

Nalezeno 27 těl

Záchranáři v okolí vraku našli dosud 27 těl. "I kdyby někdo s těžkými zraněními havárii letadla přežil, ve sněhu a zimě nemohl dlouho vydržet," řekl lékař. Letadlo vytvořilo v lesním porostu brázdu 600 metrů dlouhou a čtyřicet metrů širokou a úplně se roztříštilo.

Letadlo AN-24. Ilustrační foto.
Letadlo AN-24. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

"Je to zázrak, že takovou havárii vůbec někdo přežil. Nedovedeme si to vysvětlit," prohlásil jeden ze záchranářů.

Zraněný muž byl převezen do vojenské nemocnice v Košicích. "Při převozu ještě komunikoval. Řekl, že slyšel ještě nějaké hlasy, tak jsme okamžitě vyjeli na místo neštěstí, ale nikoho živého jsme již nenašli," uvádí deník SME záchranáře. Zraněný je podle lékařů ve stabilizovaném stavu.

Zpravodajka ČT24 Aneta Petrovičová uvedla, že voják krátce po neštěstí telefonoval manželce. Stačil říct, co se stalo a že přežil. "Potom se spojení přerušilo," uvedla v telefonátu pro ČT24 manželka vojáka Michaela Farkašová.

Sanitky se vracely prázdné

Ostatní slovenské sanitky se kolem jedné hodiny v noci vracely z místa havárie do Košic prázdné. "Pro nás tu už, bohužel, není žádná práce," konstatoval jeden ze záchranářů.

Nad ránem záchranáře na místě neštěstí vystřídali vojáci, kteří celý prostor hermeticky uzavřeli. Rozestavěli hlídky na každých padesáti metrech a nikoho nepouštějí do blízkosti havarovaného letounu.

Maďarská agentura MTI napsala, že řízení leteckého provozu HungaroControl ztratilo radarový signál krátce po půl osmé. Následně vyhlásila záchranná jednotka maďarských vzdušných síl poplach.

"Letadlo začalo hořet," uvedl mluvčí maďarského ministerstva obrany István Bocskai. Mluvčí ministerstva hospodářství Miklós Merényi doplnil, že piloti vyslaných průzkumných letadel viděli hořící trosky.

Svědci havárie uvedli, že viděli letět letadlo velmi nízko. Jedna žena se prý až bála, že narazí do střechy jejího domu. Pak už údajně jenom slyšela explozi, jak letoun se slovenskými vojáky narazil do kopce za vesnicí, odkud je už vidět světla domů na slovenské straně hranice. Od šťastného přistání v Košicích dělilo letadlo jen několik osudných minut.

Slovenská armáda vyslala na místo nehody vrtulník ze základny ve Sliači, tomu se ale kvůli špatnému terénu nepodařilo přistát. Záchranné práce koordinuje slovenské ministerstvo obrany s maďarskou stranou.

#reklama

Slovenská vláda dnes vyhlásila na pondělí 24hodinový smutek. Začne ve 12 hodin a potrvá do úterního poledne.

Prezident Václav Klaus již poslal na Slovensko soustrastný telegram.

 

Právě se děje

Další zprávy