Chystáme nové útoky, vzkazuje bin Ládin

Red Zah, Reuters
19. 1. 2006 20:22
Dubaj - Vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin opět pohrozil útoky na území Spojených států.

Audionahrávku se vzkazem bin Ládina odvysílala arabská televizní stanice Al-Džazíra. Američtí analytici, kteří ji okamžitě začali zkoumat, už potvrdili, že na ní skutečně hovoří šéf teroristické sítě Al-Káida.

"Na základě technického rozboru věříme tomu, že hlas opravdu patří bin Ládinovi," citovala agentura Reuters pracovníka CIA, který si nepřál být jmenován.

Jen krátce před zveřejněním bin Ládinových slov oznámil na vojenské základně Ile Longue francouzský prezident Jacques Chirac, že Francie je v případě teroristického útoku připravena použít i jaderné zbraně. ZDE si můžete přečíst podrobnosti o Chiracově prohlášení.

Televize tvrdí, že nahrávka je z prosince

Předmětem dohadů tak zůstává už jen to, kdy byla nahrávka pořízena. Televize Al-Džazíra pouze uvedla, že záznam obsahuje referenci, podle níž se tak stalo v prosinci. Odmítla však uvést, jak nahrávku získala.

Usáma bin Ládin na ní varuje, že Al-Káida chystá na území Spojených států nové teroristické útoky. "Přípravy probíhají a vy je uvidíte ve svých obydlích, jakmile je dokončíme," vzkázal bin Ládin Američanům.

Americká FBI v reakci na varování oznámila, že nedisponuje žádnými zpravodajskými informacemi, které by hrozbu potvrzovaly.

Podle analytika Mustafy Aláního je nahrávka součástí psychologické války, kterou se snaží bin Ládin se Západem vést. "Nevěřím, že je Al-Káida v tuto chvíli schopna provést velký teroristický útok, zvláště ne ve Spojených státech. Hodnota nahrávky není v tom, co bin Ládin říká, ale v tom, že dává najevo, že je stále naživu."

Příměří za stažení z Iráku

Šéf Al-Káidy na nahrávce zmiňuje veřejné mínění ve Spojených státech, které se otáčí proti americkému působení v Iráku a žádá stažení vojáků. "Jsme ochotni zareagovat na tento vývoj nabídkou dlouhodobého příměří založeného na férových podmínkách," uvedl bin Ládin.

Naposledy nabízel bin Ládin příměří v dubnu 2004, tehdy však pouze Evropanům. Analytici to tehdy viděli jako snahu vrazit klín mezi Evropu a Spojené státy a pokus dostat americké spojence pryč z Iráku.

Nejnovější vzkaz bin Ládina se objevuje po více než roce. Naposledy byla nahrávka s hlasem vůdce Al-Káidy odvysílána v prosinci 2004. Jde o jasně nejdelší bin Ládinovu "přestávku v komunikaci" od teroristických útoků na New York a Washington od 11. září 2001.

V prosinci odvysílala Al-Džazíra videonahrávku, na níž bin Ládinův zástupce Ajmán Zavahrí prohlásil, že šéf Al-Káidy je přes svoji delší odmlku naživu. Televize tehdy uvedla, že nahrávka byla pořízena v září.

 

Právě se děje

Další zprávy