Dráhy: Opravte Pendolino do konce ledna

ČTK, aju
18. 1. 2006 11:23
Praha - Do konce ledna má výrobce rychlovlaků Pendolino čas opravit porouchané soupravy. Takový je závěr schůzky Českých drah a zástupců firmy Alstom. Uvnitř: NOVÁ GALARIE
Elektronickému Pendolinu se pořád dává znamení k odjezdu zelenou plácačkou. Než se skutečně rozjelo, trvalo to pak ještě více než minutu. Asi má svoji hlavu.
Elektronickému Pendolinu se pořád dává znamení k odjezdu zelenou plácačkou. Než se skutečně rozjelo, trvalo to pak ještě více než minutu. Asi má svoji hlavu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Předali jsme zástupcům firmy dopis s popisem vad a stanovili jsme termín jejich odstranění k poslednímu lednu," uvedl na tiskové konferenci generální ředitel ČD Josef Bazala.

"To nebude problém," reagoval Terence Watson, viceprezident dopravní divize francouzského Alstomu pro střední a východní Evropu. Podle něj budou závady odstraněny rychle, nicméně půjde o řešení na dlouhou dobu.

"Závada je na pomocných měničích, které napájejí například osvětlení nebo radiátory. Drobná porucha se v systému soupravy řetězí, až zastaví celý vlak," tvrdí Watson. "Po celé světě jezdí asi sedm set našich souprav, ale s něčím podobným jsme se ještě nesetkali."

Dráhy sice uložily dodavatelské firmě termín, ředitel Bazala však neuvedl, jak bude vedení ČD postupovat, pokud ho Alstom nedodrží.

Minulý týden softwarová porucha vyřadila z provozu čtyři soupravy. Ministr dopravy Milan Šimonovský v pondělí nevyloučil, že by dráhy mohly problémové rychlovlaky výrobci vrátit.

Dráhy koupily od italské divize Alstomu sedm souprav rychlovlaků zhruba za 4,4 miliardy korun. V provozu je nyní jediný rychlovlak na trase z Prahy do Ostravy. Šesté Pendolino pokračuje v testování tratí a sedmé čeká na přidělení technického průkazu.

Šéf ČD Bazala dnes zopakoval informaci, kterou už minulý týden poskytl ministr dopravy Milan Šimonovský. "Pendolino je ve zkušebním provozu," uvedl Bazala. Když však 11. prosince rychlovlaky s velkou publicitou vyjely naostro, nepadla o zkušebním provozu jediná oficiální informace.

Podle důvěrné zprávy společnosti Deloitte z 10. listopadu 2005 mohou České dráhy kvůli selhávajícímu projektu rychlovlaků
Pendolino přijít až o 10,5 miliardy korun. Ze zprávy citovala v úterý Česká televize.

Důvodem ztrát je podle zprávy zejména skutečnost, že souprav bylo dodáno méně, než se původně předpokládalo. Navíc se vlaky v poslední době potýkají se závadami.

Místo deseti souprav podle původní smlouvy jich nakonec bylo dodáno sedm a do provozu byly uvedeny s šestiletým zpožděním.
Navíc za první měsíc provozu se objevilo 89 závad.

V zahraničí, kde vlaky Pendolino jezdí, s nimi problémy nemají. Například britská společnost Virgin Trains je provozuje už několik let a podle jejího mluvčího má s těmito soupravami dobré zkušenosti. Nicméně mluvčí podle ČTK připustil, že na počátku byly s rychlovlaky potíže. Britská firma má 53 Pendolin.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy