Francie: Islámský fundamentalismus sílí

Red Zah, ČTK
17. 1. 2006 18:03
Paříž - Muslimky trvají na tom, aby je v nemocnici vyšetřila žena a stále si zahalují tvář. I tak vypadá dnešní Francie.

Na stále častější projevy islámského fundamentalismu ve veřejném životě ve Francii poukazuje materiál, který na žádost nynějšího premiéra Dominiqua de Villepina vypracovala generální inspekce státní správy.

Materiál, o kterém informoval list Le Figaro, byl vypracován na základě zkoumání situace ve třinácti ze sta departementů. Jeho autoři nacházejí problémy zvlášť v takzvaných citlivých městských čtvrtích, které byly dějištěm nedávných rozsáhlých nepokojů.

Hledá se lékařka

Příklady se zaměřují především na školství a zdravotnictví. Řada muslimských žen například odmítá dát se v ordinaci či v nemocnici vyšetřit mužem.

V nemocnici v Saint-Denis u Paříže zabránil manžel muslimské rodičky ve vstupu do sálu porodníkovi, který měl rozhodnout, zda se přistoupí k císařskému řezu. Jiný manžel zabránil tomu, aby injekci tišící bolest dal jeho trpící ženě anestesiolog-muž. Lékaři prý také zaznamenali případy putování muslimských manželských párů od nemocnice k nemocnici, dokud nenarazí na lékařku.

Ve školách byly zjištěny případy odmítání dát se zkoušet, pokud byl examinátor "nevyhovujícího" pohlaví, nebo odmítání účastnit se výuky o koránu, pokud nebyl vyučující muslim a muž. Problémy s muslimskými žáky a studenty jsou i při výuce o nacistickém vyhlazování Židů nebo o Darwinovi. 

Muslimská komunita ve Francie roste

Foto: Aktuálně.cz

V kontinentální Francii, která má zhruba 60 milionů obyvatel, žije asi pět milionů muslimů. Praktikujících je asi desetina z nich. V posledních letech v jejich řadách podle tajných služeb sílí vliv radikálních kazatelů. Z asi 1200 imámů (kazatelů) třetina údajně ani neumí francouzsky.

Údajné islámské nebezpečí je častým tématem francouzské krajní pravice. Předseda Hnutí pro Francii Philippe de Villiers například říká, že Francie "nemůže bezmocně přihlížet své postupující islamizaci", a žádá vytvoření národní gardy, která by chránila hranice před "nežádoucí" imigrací a kontrolovala mešity a "islamistické čtvrti".

 

Právě se děje

Další zprávy