Práce Čechů u radaru v Brdech? Třeba hrabání sněhu

Pavel Baroch
15. 3. 2008 15:30
Američané přišli s první nabídkou pracovních možností

Praha - Americká společnost Raytheon, která bude mít na starosti případné vybudování radaru v Brdech, zveřejnila první představu o tom, jak by se na stavbě mohly podílet české firmy.

Představitele českých zbrojovek ovšem návrh příliš nepotěšil. Spíše naopak. Jde totiž spíše o pomocné, nenáročné práce, jako je třeba oplocení staveniště, stavba budov na základně, odklízení sněhu, údržba silnic či odvoz odpadků.

"Umíme mnohem víc," řekl Aktuálně.cz prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Dodal, že zástupci americké firmy jsou ochotni o spolupráci s českými podniky jednat. "Na naše argumenty Američané slyšeli," tvrdí Hynek.

Vznikne analýza, co všechno české firmy umí

Zástupci českého obranného průmyslu a americké společnosti Raytheon se dohodli, že vznikne analýza, co všechno by tuzemské podniky byly schopny udělat.

Radar a české firmy

CO NABÍDLI AMERIČANÉ

  • Stavba budovy radaru, elektrárny, skladu paliv a dalších budov
  • Údržba terénu, budov a silnic
  • Odklízení sněhu, odvoz odpadků, skladování paliv, úprava cest
  • Položení dlažby, podlah, truhlářské práce, instalatérské a topenářské práce
  • Vybavení kancelářským nábytkem, generátory, čerpadly

Podle Jiřího Hynka dokáže český průmysl nabídnout i špičkové technologie, jako je například celková ochrana celé radarové základny včetně speciálních senzorů monitorujících pohyb nepovolaných návštěvníků, satelitní i pozemní komunikace, počítačové programy nebo protipožární ochrana všech objektů na základně.

"Američanům jsme také řekli, že odklízení sněhu mohou nabídnout obcím v okolí," poznamenal Hynek, podle něhož je práce českých podniků na stavbě radarové základny jen méně důležitá část spolupráce se Spojenými státy.

"Pro nás je mnohem důležitější, kdyby se podařilo navázat dlouhodobou spolupráci se špičkovými americkými firmami," řekl Aktuálně.cz prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek.

Základna vyjde na 1,5 miliardy korun

Zástupce ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Patrick O'Reilly na nedávném semináři v Praze uvedl, že USA na přípradné vybodování radaru v Brdech počítají s částkou asi 90 milionů dolarů, tedy bezmála 1,5 miliard korun.

O'Reilly uvedl, že samotná výstavba potrvá čtyři roky a pro Spojené státy bude výhodné využít české dodavatele. Zároveň slíbil, že po dokončení základny chce americká vláda poskytnout ročně investiční příležitosti za 40 milionů dolarů (asi 640 milionů korun).

Koncem roku se v Černínském paláci konal seminář, kde měly české firmy příležitost získat kontakty na významné americké společnosti, které se podílí na systému budování protiraketové obrany.

 

Právě se děje

Další zprávy